A murit actorul Peter O’Toole

De: Ana Obretin / 15.12.2013, 21:39
A murit actorul Peter O'Toole
Actorul Peter O'Toole, nominalizat de opt ori la premiile Oscar, a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani, într-un spital din Londra, a anunțat agentul de presă al starului.

Aclamatul actor, care a reușit să învingă un cancer la stomac în anii 1970, a murit la spitalul Wellington din Londra, după o lungă suferință, a anunțat Steve Kenis, agentul său de presă, citat de guardian.co.uk.

O’Toole, devenit celebru grație rolului din filmul „Lawrence al Arabiei” (1962), a anunțat în iulie anul trecut că se retrage din activitate.

A urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 17 ani, la Londra, și a jucat apoi în drame de Shakespeare, înainte de a da lovitura și pe marele ecran cu filmul „Lawrence al Arabiei”, în regia lui David Lean.

Probleme de sănătate, atribuite inițial alcoolismului, dar care s-au dovedit ulterior a fi fost cauzate de un cancer la stomac, i-au amenințat cariera și viața în anii 1970, dar O’Toole a depășit aceste obstacole, renunțând la alcool.

Peter O’Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pe parcursul carierei sale, care conține câteva interpretări remarcabile precum cele din „Caligula” (1979) și „Ultimul împărat” (1987), fără a câștiga însă mult râvnitul trofeu.

Actorul irlandez a câștigat totuși patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy și a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.

Ultimele filme în care a jucat Peter O’Toole, „Katherine of Alexandria” și „Mary Mother of Christ”, urmează să fie lansate anul viitor.