A murit Albert Hoffman

De: Manuela Stoicescu / 30.04.2008, 12:50
A murit Albert Hoffman
Chimistul care a descoperit accidental LSD-ul in 1938, a murit astazi la varsta de 102 ani in resedinta sa din Elvetia, din cauza unui infarct.
Chimistul care a descoperit accidental LSD-ul in 1938, Albert Hoffman, a murit astazi la varsta de 102 ani in resedinta sa din Elvetia, din cauza unui infarct.

Devenit legenda pentru descoperirea unuia dintre cele mai puternice droguri, Hoffman a hotarat sa lase deoparte cercetarile timp de cinci ani, pana pe 16 aprilie 1943 cand a decis sa-si reia cercetarile. In timp ce resintetiza drogul, a consumat accidental o doza si si-a dat seama de impactul descoperirii sale. Trei zile mai tarziu, pe 19 aprilie, Hoffman a consumat intentionat 250 de micrograme de acid, inainte sa plece cu bicicleta spre casa. A devenit astfel cunoscut ca fiind prima persoana care a experimentat halucinatiile provocate de LSD.

De atunci, comunitatea consumatorilor de LSD a proclamat ziua de 19 aprilie ca Ziua Bicicletei. In ciuda acestui fapt, in anii `60 cand drogul devenise extrem de popular, Hoffman s-a pronuntat vehement impotriva consumului general. Chimistul mai este cunoscut si pentru descoperirea psilocybinei, principalul compus halucinogenic din ciuperci.