A murit Alexander Shulgin, inventatorul ecstasy

De: Marian Andrei / 04.06.2014, 10:30
A murit Alexander Shulgin, inventatorul ecstasy
Alexander Shulgin, chimistul american supranumit "nașul pilulei ecstasy" după ce a inventat formula modernă a acestui drog recreațional, a murit din cauza unui cancer hepatic la vârsta de 88 de ani.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Ann Shulgin, soția și partenera sa de cercetări științifice, spune că omul de știință „a murit înconjurat de membrii familiei și de asistente medicale, în acordurile unei muzici folosite în meditația budistă”.

În primii ani de carieră, a lucrat pentru Dow Chemical Company, pentru care a creat primele pesticide biodegradabile din lume.

În timpul unor cercetări personale a început să lucreze și cu o serie de compuși psihoactivi.

Și-a testat propriile produse pe sine însuși și a invitat câțiva prieteni apropiați să participe la o serie de ședințe de testare.

În anii ’60, savantul a creat și testat câteva sute de produse psihotrope.

După aproape un deceniu, Alexander Shulgin a creat un produs înrudit cu ceea ce se numește în prezent ecstasy sau „MDMA”.

MDMA a fost sintetizat și patentat în 1912 de compania farmaceutică Merck, dar nu a fost niciodată testat cu adevărat pe oameni.

Shulgin a decis să înceapă propriile teste clinice pe oameni și a realizat primul test pe sine însuși.

Fanii muzicii de club sunt renumiți pentru faptul că folosesc pilule de ecstasy pentru a dansa ore întregi. În unele cazuri, anumite persoane au murit după ce au consumat ecstasy.

Potrivit fundației de caritate Frank, specializată în combaterea drogurilor, marea „problemă” a acestui drog constă în faptul că acesta este rareori comercializat în formă pură.