A murit Antoni Dobrowolski, cel mai bătrân deținut de la Auschwitz

De: Gabriela Voicu / 23.10.2012, 13:00
A murit Antoni Dobrowolski, cel mai bătrân deținut de la Auschwitz
Polonezul Antoni Dobrowolski, cel mai bătrân supraviețuitor al Holocaustului, a murit la vîrsta de 108 ani.

Antoni Dobrowolski, cel mai bătrân om care a supraviețuit lagărului de concentrare de la Auschwitz, a murit în Polonia, la vârsta de 108 ani.

El a fost închis în 1942 din cauza cursurilor de limba poloneză pe care le preda, deși erau interzise de naziști.

Polonezilor le erau interzise atunci toate formele de învățământ în afară de școala primară, pentru a distruge moștenirea culturală a poporului.

Acum cinci ani, Dobrowolski compara experiența de la Auschwitz cu iadul din „Divina Comedie” a lui Dante, menționând că lagărul de concentrare a fost și mai îngrozitor.

A murit cel mai bătrân deținut de la Auschwitz

Cel mai bătrân supraviețuitor al Holocaustului a murit la reședința sa din Debno, localitate din nord-vestul Poloniei.

Antoni Dobrowolski s-a născut în 1904, la Wolborz, în centrul Poloniei și s-a alăturat mișcării de rezistență a profesorilor polonezi, dar în 1942 s-a aflat printre cei care au fost prinși de Gestapo și duși în lagăre.

El a fost și unul dintre cei care au depus mărturie despre tratamentul atroce la care au fost supuși oamenii din lagăr și a militat pentru înființarea Muzeului Auschwitz, în sudul Poloniei.

Circa 1.1 milioane de oameni au murit în lagărul Auschwitz-Birkenau, majoritatea evrei, dar și polonezi, romi și alți opozanți ai regimului nazist.