A murit Sara Montiel, cea mai cunoscută actriță spaniolă

De: Gabriela Voicu / 09.04.2013, 13:00
Sara Montiel, fosta iubită a actorului Ion Dichiseanu, a murit la 85 de ani, ieri, în reședința sa din Madrid.

Actrița și cântăreața spaniolă Sara Montiel a murit ieri, în reședința sa din Madrid, la vârsta de 85 de ani.

Trupul neînsuflețit al artistei a fost găsit de medicul ei, iar fiica sa i-a fost alături în ultimele clipe.

Sara Montiel s-a născut în 1928, în Campo de Criptana din regiunea Castile-La Mancha și se numea María Antonia Alejandra Vicenta Elpidia Isidora Abad Fernández.

Sara Montiel

După apariția ei în filmul „El Último Cuplé”, în 1957, Montiel a dobândit statutul de vedetă în Europa și în America Latină, ea fiind și cea mai mediatizată actriță spaniolă de la jumătatea secolului al XX-lea. Sara este cunoscută și pentru rolul jucat alături de Gary Cooper în filmul „Veracruz”.

Potrivit IMDb, Montiel a jucat în 54 de producții cinematografice, iar printre distincțiile cu care a fost recompensată se numără El Premio del Sindicato, echivalentul Oscarului în Spania.

Sara Montiel

În 2000, Sara Montiel și-a publicat autobiografia „Memories: To Live is a Pleasure”, urmată de „Sara and Sex” (2003) în care a scris despre relațiile sale și nopțile de amor cu scriitorul Ernest Hemingway și cu actorul James Dean.

Și actorul român Ion Dichiseanu a fost iubitul vedetei spaniole. S-au cunoscut la jumătatea anilor ’60, la Festivalul Internațional de Film de la Beirut, iar după un an Sara Montiel a venit în România pentru a susține concerte la Sala Palatului, unde a fost prezentată de „John Dicksen” (Dichiseanu), care i-a adus un trandafir roșu pe scenă. Artista a mai rămas două luni în București, dar a fost nevoită să se întoarcă în Spania pentru a onora diverse contracte și i-a propus lui Dichiseanu să o urmeze. El nu a fost lăsat să părăsească țara și au continuat relația de la distanță, dar apoi s-au despărțit.

Ion Dichiseanu și Sara Montiel

Sara Montiel a fost căsătorită de patru ori. După divorțul de Anthony Mann, s-a măritat cu José Vicente Ramírez Olalla, însă mariajul a durat doar două luni. A urmat José Tous Barberán (Pepe Tous), cu care s-a căsătorit după o relație de zece ani. Împreună au adoptat doi copii, de care Sara a fost nevoită să aibă grijă când a rămas văduvă. Scenaristul Miguel Mihura a fost alt bărbat important din viața ei, însă el a refuzat să se căsătorească cu ea. În octombrie 2002, Sara s-a căsătorit cu Tony Hernández, dar au divorțat trei ani mai târziu.