A murit Van Gogh impuscat?

Apropo.ro / 17.10.2011, 12:02
Biografii Steven Naifeh si Gregory White Smith sustin ca Vincent Van Gogh nu s-a sinucis.

Conform celor doi, artistul a fost impuscat din greseala de doi tineri care isi facusera un obicei din a-l provoca pe artist.

Autorii au ajuns la aceasta concluzie dupa 10 ani de studii, timp in care au consultat peste 20 de translatori si cercetatori.

Acestia sunt impotriva ipotezei conform careia artistul francez s-ar fi sinucis in localitatea Auvers-sur-Oise, dupa ce s-a intors de la camp unde fusese sa picteze.

Potrivit scriitorului Steve Naifeh, Van Gogh nu a iesit in ziua de 27 iulie 1890 din camera cu gandul de a se sinucide.

Vincent Van Gogh a murit la varsta de 37 de ani

„Conform oamenilor care-l cunosteau, Vincet Van Gogh a fost omorat accidental de doi baieti, insa acesta a vrut sa-i protejeze, sustinand ca vina este doar a lui”, a declarat Naifeh.

Mai mult, in urma cercetarilor a reiesit faptul ca unghiul glontelui era unul oblic, si nu drept cum ar fi trebuit sa fie daca artistul s-ar fi sinucis.

„Acesti tineri, dintre care unul era imbracat intr-un costum de cowboy si avea un pistol care nu functiona corespunzator, iesisera sa bea ceva in oras cu Vincent. Este greu de crezut ca ei intentinoau sa-l omoare pe pictor”, a adaugat Steve Naifeh.

Vincent Van Gogh

Dupa ce a fost impuscat, Van Gogh a primit ingrijiri medicale, dar medicii care s-au ocupat de el nu aveau pregatire in chirurgie si nu au putut scoate glontul. A doua zi rana a inceput sa se infecteze si artistul a murit la 29 de ore dupa ce a fost impuscat.

Fratele sau, Theo care i-a fost alaturi pana in ultima clipa a declarat ca ultimele cuvinte ale fratelui sau au fost: „Tristeta va tine o vesnicie„.