A murit Victor Socaciu. Artistul avea 68 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 27.12.2021, 18:05
A murit Victor Socaciu. Artistul avea 68 de ani

Familia lui Victor Socaciu a anunțat că artistul a murit astăzi. Acesta avea mai multe probleme de sănătate și suferise cu câțiva ani în urmă și un transplant de rinichi. Victor Socaciu avea 68 de ani.

Victor Socaciu, muzician, compozitor, realizator şi producător de emisiuni de televiziune, unul dintre cei mai apreciaţi folkişti, s-a născut la 14 ianuarie 1953, la Braşov. A absolvit Liceul de Matematică-Fizică nr. 1 din Braşov, iar în 1969 a urmat cursurile de chitară clasică la Şcoala Populară de Artă din Braşov, la clasa prof. Teodor Martinescu.

În 1978 a absolvit Facultatea de Electromecanică din Universitatea Braşov, cu diplomă de inginer. A fost, de asemenea, absolvent al Institutului Social-Democrat ”Ovidiu Şincai” – masterat în ”Management în politică” (2007).

A debutat pe scenă în anul 1970, cu trupa rock Zodiac, în cadrul căreia era chitarist şi solist vocal. Atracţia sa faţă de muzica folk a început în anul 1972, când, conform propriilor mărturisiri, l-a auzit cântând la radio pe Mircea Florian. Începând din 1973 a activat în cadrul Cenaclului „Dacia Felix” din Centrul Universitar Braşov, iar primele sale cântece folk („Trenul”, „Ţinta”, „Între bine şi rău”, „Sub scutul amurgului”) s-au bucurat de un real succes în mediul studenţesc.

În 1975, Victor Socaciu debutează la radio cu piesa „Nălucile amintirilor”, iar în anul următor are loc debutul TV cu piesa „Oltule”. A fost membru al Cenaclului Flacăra din 1976 până în în 1982, apoi membru al Cenaclului Serbările Scânteii Tineretului (1983-1985).

Foto: Facebook Victor Socaciu

CITEȘTE ȘI: Artistul Victor Socaciu, internat după ce a fost diagnosticat cu COVID-19