A vizitat TOATE statele lumii, fără să folosească avionul

De: Marian Andrei / 27.11.2012, 14:15
A vizitat TOATE statele lumii, fără să folosească avionul
Aventurierul britanic Graham Hughes este prima persoană care a reușit să viziteze toate cele 201 de națiuni suverane ale lumii fără să folosească un miloc aerian de deplasare, încheind periplul său ieri, când a ajuns în Sudanul de Sud.

Mijloacele de transport folosite de Hughes pentru parcurgerea celor 257.500 de kilometri ai traseului au fost, autobuze, trenuri, taxiuri, vapoare – dar nu a folosit absolut niciodată avionul. Toată călătoria a durat exact 1.426 de zile iar cheltuielile medii au fost sub 100 de dolari pe săptămână.

„Îmi place să călătoresc și cred că motivația mea pentru această încercare a fost să văd dacă un «pedestraș» poate să facă acest lucru. Și mai cred că am vrut să arăt că lumea nu este un lucru mare și înfricoșător ci că, de fapt, există o mulțime de oameni care doresc să te ajute, chiar dacă ești un străin pentru ei„, a arătatHughes.

Călătoria aventurierului de 33 de ani a început din Liverpool, localitatea în care locuiește, în ziua de Anul Nou 2009. De atunci, el a vizitat toate cel 193 de tări membre ale Națiunilor Unite, Taiwanul, VaticanulPalestina, Kosovo, Sahara de Vest și cele patru tări care constituie Regatul Unit al Marii Britanii.

Guinness World Records a confirmat recordul lui Hughes.

Hughes, care a filmat călătoria pentru un documentar a menționat și câteva dintre cele mai palpitante momente ale călătoriei: o baie într-un lac plin cu meduze în arhipeleagul Palau din Pacific, faptul că a asistat la ultima lansare a unei navete spațiale americane sau dansurile cu triburile de băștinași din Papua Noua Guinee.

Hughes recunoaște și faptul că a vrut să abandoneze călătoria sa atunci când sora lui a murit de cancer, acum doi ani. „M-am întors acasă pentru a o vedea ultima dată. Vizitasem deja 184 de țări, mai aveam 17 și era cât pe aici să renunț, dar ea a insistat, așa că după nefericita întâmplare am continuat”.