Abdominoplastia si lipoaspiraţia: când şi de ce să apelăm la medic?!

De: Alexandra Necsoiu / 21.08.2017, 16:38
Abdominoplastia si lipoaspiraţia: când şi de ce să apelăm la medic?!
Aspectul fizic este o adevărată carte de vizită. Femei şi bărbaţi de orice vârstă, statut social şi preocupări vor să arate cât mai bine şi cât se poate de tineri, iar în acest sens se preocupă de o alimentaţie sănătoasă, de sport şi hidratare. Totuşi, ce facem când bagajul genetic nu ne ajută, iar în ciuda tuturor eforturilor depuse nu reuşim să slăbim?!

Cercetătorii au identificat şi o genă a grăsimii care codifică proteina IRX3, ce controlează metabolismul şi consumul de energie. Mai mult, această genă interactionează cu altă genă, cunoscută drept FTO, ce favorizează luarea în greutate. Deci, nu totul are legătură cu timpul şi energia alocate menţinerii condiţiei fizice, ci şi cu ce ne-a înzestrat mama natură…

Aspectul suplu ar zonei abdominale este important, atât din punct de vedere estetic, cât şi din punct de vedere al sănătăţii, iar când depozitele de grăsime şi surplusul de piele devin imposibil de eliminat, soluţia pentru acestea este îndepărtarea lor chirurgicală, operaţie cunoscută sub numele de abdominoplastie.

 „Operaţia poate viza zona inferioară a abdomenului sau întregul abdomen, iar ambele intervenţii pot fi asociate cu lipoaspiraţia. Este o intervenţie ce trebuie efectuată sub anestezie generală, iar în timpul ei se pot repara şi defecte ale peretului muscular, cum ar fi diastazis sau hernii”, spune doctorul Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică estetică şi microchirurgie reconstructivă. Candidaţii pentru această intervenţie sunt adulţii cu greutate constantă în ultimele şase luni şi cu o stare bună de sănătate. Recuperarea durează câteva săptămâni, timp în care e interzisă expunerea la soare sau efortul fizic.

  O altă metodă de îndepărtare a depozitelor localizate de grăsime este lipoaspiraţia, cunoscută şi sub denumirea de liposucţie sau lipoplastie. Cele mai potrivite zone sunt şoldurile, abdomenul, talia, coapsele, gambele, gleznele, regiunea internă a genunchilor, braţele, regiunea fesieră, submentoniera (bărbia), gâtul, linia mandibulară, toracele anterior şi posterior.”Sunt trei tehnici distincte. Lipoaspiraía clasică, ce constă în aspirarea depozitelor de grăsime, lipoaspiraţia cu ultrasonic (llichefierea depozitelor de grăsime, apoi aspirarea acestora), lipoaspiraţia prin intumescenţă sau super wet care se dezvoltă, de asemenea, în doi paşi: infuzia de soluţie salină cu adaos de adrenalină, anestezic local şi bicarbonat de sodiu în depozitele de grăsime, apoi aspirarea acestora”, spune doctorul Cobani şi adaugă:

”Lipoaspiraţia este o tehnică chirurgicală închisă, efectuându-se prin incizii mici, puţin vizibile, sub anestezie generală. La nivelul acestor incizii, executate în imediata apropiere a zonei de tratament, sunt introduse tuburi fine numite >, conectate la un sistem de vid, prin intermediul cărora se mobilizează şi se aspiră depozitele de grăsime. În capătul opus al canulei este ataşată o pompă pentru colectarea ţesutului adipos. Fluidizarea depozitelor de grăsime se realizează prin injectarea unui mix de ser fiziologic, anestezic local şi adrenalină. Inciziile sunt apoi închise prin fire de sutură, însă sunt cazuri în care dimensiunile acestora sunt atât de reduse, încât nu mai este necesară sutura”.

   Candidaţii ideali pentru acest tip de intervenţie sunt persoanele adulte, ale căror masă corporală se încadrează într-un procent de maximum de 30% faţă de greutatea ideală, cu piele fermă şi elastică şi  un bun tonus muscular. După intervenţia chirurgicală pacientul este obligat să poarte timp de o lună o îmbrăcăminte specială pentru a ajuta la obţinerea rezultatului dorit. Rezultatul final nu va fi vizibil imediat, deşi încă din prima zi post-operator se va vedea o diferenţă. Evaluarea finală a reuşitei se va face abia după 3-6 luni, când se stabileşte şi necesitatea retuşurilor (deşi, în majoritatea cazurilor, nu este necesar). Totuşi, un rezultat notabil se va observa la 1-2 luni după procedură.