Abia peste 16 ani, rezidenții din Beijing ar putea respira aer curat

De: Carmen Ulian / 03.07.2014, 13:45
Abia peste 16 ani, rezidenții din Beijing ar putea respira aer curat
În ultimii șase ani, Beijingul a avut parte de 1.812 zile cu aer foarte poluat, iar acest lucru nu se va îmbunătăți prea curând.

Pao Tao, președintele Institutului Municipal de Cercetare și Protecția Mediului din Beijing, estimează că aerul poluat din capitală nu va fi unul sigur până în cel puțin 2030.

Președintele Chinei Xi Jinping este de părere că lupta împotriva poluării din Beijing este una dintre cele mai mari provocări. Academia de Științe Sociale din Shanghai a declarat că nivelul de poluare a atins cote maxime, iar calitatea sa nu mai este potrivită omului.

În consecință. China încearcă să îmbunătățească lucrurile apelând la tot felul de metode, de la înlăturarea grătarelor și până la plantarea a sute de hectare de copaci, de la mutarea pe energie pe bază de cărbune în vest, măduri dure pentru fabrici, la diminuarea producției de oțel și multe altele. Guvernul a anunțat că din buget vor fi alocate 1,65 de miliarde de dolari în vederea rezolvării acestei probleme a aerului.

rasarit pe ecran

Poluarea din China se poate observa din spațiu, s-au atins cote alarmante de poluare. Dacă un nivel al poluării de 20 este recomandat de OMS, în Beijing acest nivel a fost depășit de 20 – 27 de ori.

Pao Tao este de părere că în următorii 16 ani nivelul nu va ajunge la 35 micrograme pe metrul cub. În prezent, în Beijing densitatea particulelor este de 2,5 microni (2,5 PM) și peste 500 micrograme pe metrul cub.

Rezidenții își petrec mai mult timpul în casă, turismul a fost afectat, iar viața le este pusă zilnic în pericol.

Beijingul plănuiește să limiteze numărul total de mașini la 5,6 milioane pentru acest an, urmând ca numărul să crească la 6 milioanepână în 2017.  Pentru aceasta, numărul de înmatriculari a scăzut anul trecut cu 37%, la 150.000 pe an.