Acasa la Coana Mare 2/Big Momma’s House 2 (2005)

Apropo.ro / 29.03.2006, 20:52
Acasa la Coana Mare 2/Big Momma's House 2 (2005)
Martin Lawrence revine în rolul agentului FBI Malcolm Turner, un maestru al deghizarilor, care intra din nou în pielea corpolentei Coane Mari. De data aceasta, sarcina sa este de a preveni un dezastru de proporții naționale, descoperindu-l pe creatorul unui

Martin Lawrence revine în rolul agentului FBI Malcolm Turner, un maestru al deghizarilor, care intra din nou în pielea corpolentei Coane Mari.

De data aceasta, sarcina sa este de a preveni un dezastru de proporții naționale, descoperindu-l pe creatorul unui periculos „vierme informatic” cu ajutorul caruia niște persoane rauvoitoare vor sa aiba acces la secrete guvernamentale.

Pentru agentul Turner, singura cale de a-și duce la bun sfârșit misiunea este aceea de a se infiltra în casa suspectului Tom Fuller (interpretat de Mark Moses) și a soției acestuia Leah (interpretata de Emily Procter), ca dadaca a copiiilor lor– Andrew, Carrie și Molly. Înca o data, Turner trebuie sa intre în pielea alter ego-ului sau, Hattie Mae Pierce, poreclita Coana Mare.

Sarcina lui Turner în calitate de dadaca nu este deloc ușoara, întrucât trebuie sa gestioneze programul încarcat al celor trei copii ai familiei Fuller, sa efectueze numeroasele sarcini menajere și, în același timp, sa adune informații în secret despre „viermele informatic” creat de Tom.

Prin prezența sa, Coana Mare îi ajuta pe membrii familiei Fuller sa-și refaca relațiile de familie perturbate și, în același timp, acest lucru îl face sa-și vada cu alți ochi membrii propriei familii, printre care fiul sau vitreg Trent (interpretat de Jascha Washington) și soția sa Sherrie (interpretata de Nia Long). De asemenea, Malcolm învața cum sa mențina echilibrul între munca sa și responsabilitațile familiale. Desigur, a trebuit sa poarte rochii înflorate și sâni falși pentru a ajunge la aceste concluzii, dar ce conteaza ?

Twentieth Century Fox și Regency Enterprises prezinta Big Momma’s House 2 / Acasa la Coana Mare 2, o producție Deep River /Firm Films /Runteldat Entertainment / New Regency, in regia lui John Whitesell. Scenariul este realizat de Don Rhymer, pe baza personajelor create de Darryl Quarles. Producatori sunt David T. Friendly și Michael Green, iar co-producatori Jeremiah Samuels, Martin Lawrence, Jeffrey Kwatinetz și Arnon Milchan. Imaginea este semnata de Mark Irwin, iar montajul de Priscilla Nedd Friendly. Scenografia este realizata de Craig Stearns. Creatoare de costume este Debrae Little. Coloana sonora este compusa de George S. Clinton.

DESPRE PRODUCȚIE

Ideea de a face o continuare a filmului Big MommaÂ’s House / Acasa la Coana Mare a aparut în mintea realizatorilor imediat dupa succesul înregistrat de acesta – încasari de peste 200 de milioane de dolari în lumea întreaga. În opinia lui Martin Lawrence, cheia succesului sta în personajul Coanei Mari. „Toata lumea o iubește pe Coana Mare. Ea este deasupra oricaror considerente rasiale, etnice sau religioase. Toți am întâlnit cândva un astfel de om în viața noastra.” explica regizorul John Whitesell.

Actorul Martin Lawrence, interpretul Coanei Mari adauga: „Am avut numeroase exemple în casa în care am copilarit. Eram înconjurat de femei puternice și autoritare – mama, bunica și surorile mele. Aceasta experiența personala m-a ajutat foarte mult sa-mi construiesc personajul.”

Talentul actoricesc al lui Lawrence n-a fost însa singurul element care a contribuit la realizarea filmului. „În primul rând, atunci când intenționezi sa faci o continuare a unui film de mare succes, este foarte important ca scenariul sa fie bun. În cazul de fața, amuzant. Din fericire, scenariul este amuzant.” completeaza actorul.

Pentru Lawrence, partea cea mai grea a filmarilor a reprezentat-o transformarea sa în Coana Mare. Pentru a realiza practic personajul, producatorii s-au adresat specialistului în machiaje speciale Wesley Wofford. „La începutul filmarilor, am creat un mulaj al chipului și corpului lui Martin Lawrence. Ulterior, pe aceasta baza am confecționat o copie dintr-un material rigid.” explica Wofford.

În fiecare zi, Lawrence petrecea o ora și 45 de minute în cabina de machiaj. La începutul ședinței, pe fața lui Lawrence se aplica un strat de lipici, pe care apoi erau lipite barbia, buzele false și obrajii de silicon. Acestea erau acoperite cu o masca de cauciuc colorata, care era apoi machiata cu ruj, fard de pleoape și fond de ten.

Întreaga echipa de realizatori și actori a îndragit personajul Coanei Mari. „Ceea ce-mi place cel mai mult la ea este absoluta ei sinceritate și inocența. Este capabila sa apara pe plaja în costum de baie, în ciuda corpolenței sale și sa se comporte ca o femeie sexy. Pe de alta parte, e la fel de capabila sa participe la o cursa de jet-ski. Orice ar face, Coana Mare este impertirbabila și de neoprit.” spune Martin Lawrence.

Regizorul John Whitesell are numai cuvinte de lauda pentru echipa de actori cu care a lucrat la acest film. „Nia Long, care o interpreteaza pe soția lui Malcolm, Sherrie Turner este nu doar o femeie frumoasa, dar și o actrița incredibil de talentata.” spune regizorul.

Mark Moses, cunoscut pentru rolul din serialul de mare succes Desperate Housewives, îl interpreteaza pe informaticianul Tom Fuller. „Tom este un tip misterios și secretos, iar Mark a știut exact sa gaseasca echilibrul perfect între acest aspect al personalitații sale și rolul de cap de familie pe care trebuie sa-l joace acasa.” comenteaza regizorul Whitesell.

Un alt rol cheie este cel al soției lui Tom, Fuller, interpretat de Emily Procter, care apare aici într-o ipostaza perfect opusa celei din serialul TV CSI: Miami, a carui vedeta este. „Emily este o formidabila actrița de comedie. În film, hilarul situației deriva din relația ei cu noua și neobișnuita dadaca, iar Emily a știut perfect sa exploateze aceste situații.” spune Whitesell.

Producatorul David T. Friendly spera ca spectatorii vor pleca de la vizionarea filmului Big MommaÂ’s House 2 / Acasa la Coana Mare 2 nu numai amuzați, dar și profund emoționați.

„Desigur, o comedie înseamna glume, gaguri și râsete. Dar filmul își dorește sa transmita și câteva învațaminte despre importanța familiei și prietenilor în viața noastra și arta de a gasi echilibrul între viața personala și cea profesionala.” spune Friendly.

„De asemenea, filmul intenționeaza sa demonstreze ca, daca am reuși sa fim mai relaxați și sa ne bucuram de ceea ce avem în jurul nostru, am fi mult mai fericiți.” conchide regizorul John Whitesell.

DESPRE ACTORI

MARTIN LAWRENCE (Malcolm Turner / Coana Mare / producator executiv) are o cariera stralucita atât pe marele ecran, cât și la televiziune, datorita talentului sau de comedian. Big MommaÂ’s House / Acasa la Coana Mare, Dintre numeroasele sale roluri le amintim pe cele din: Blue Streak / Detectiv de voie, de nevoie.

Alte roluri ale sale sunt cele din: Life, în care l-a avut ca partener pe Eddie Murphy, Boomerang, Nothing To Lose, care a fost foarte apreciat de critica de specialitate și în care a jucat alaturi de Tim Robbins, Bad Boys / Baieți rai și Bad Boys II, alaturi de Will Smith, Dirty After Dark, Black Knight, A Thin Line Between Love and Hate, film care a reprezentat debutul sau regizoral, WhatÂ’s the worst that could happen? / Mai rau nu se poate !, Rebound, Open Season (voce), House Party, House Party 2 și Do The Right Thing.

NIA LONG (Sherrie Turner) a aparut în filme precum: Big MommaÂ’s House / Acasa la Coana Mare (rol pentru care a fost distinsa cu Premiul NAACP Image pentru cea mai buna actrița), Boyz N the Hood al lui John Singleton, Made in America, cu Whoopie Goldberg și Will Smith în rolurile principale, Friday, Love Jones, Hav Plenty, Soul Food, cu Vanessa Williams și Vivica A. Fox, In Too Deep, cu Omar Epps și L.L. Cool J. în rolurile principale, The Best Man, în regia lui Malcom Lee (pentru care a obținut Premiul NAACP pentru cea mai buna actrița), Stigmata, cu Patricia Arquette, Held Up, The Broken Hearts Club, Boiler Room, alaturi de Ben Affleck, Giovanni Ribisi și Vin Diesel, Baadasssss!, Alfie și and Are We There Yet?.

EMILY PROCTER (Leah Fuller) a devenit celebra datorita rolului principal din serialul CBS intitulat CSI: Miami.

Pe marele ecran, Procter a putut fi vazuta în filme de mare succes precum: Leaving Las Vegas, Jerry Maguire, Kingdom Come, Guinevere, Body Shots și The Big Tease.

ZACHARY LEVI (Kevin Keneally) este vedeta serialului ABC de mare succes intitulat Less Than Perfect. Alte roluri ale sale la televiziune sunt cele din: Curb Your Enthusiasm, The Division, See Jane Date și Big Shot: Confessions of a Campus Bookie.

MARK MOSES (Tom Fuller) a jucat în filme precum: Platoon, Someone To Watch Over Me, Born on the Fourth of July, The Doors, Gettysburg, Deep Impact, One ManÂ’s Hero, Red Dragon, After the Sunset, and Monster-In-Law / Soacra mea e o scorpie.

Printre rolurile sale de la televiziune se numara cele din: serialul de mare succes intitulat Desperate Housewives, Ally McBeal, E.R./Spitalul de urgența, NYPD Blue, North and South, The Silence at Bethany, Chicago Hope, The Tracker, Empire City, Perry Mason: The Case of the Fatal Framing, A Kiss Goodnight, Rough Riders, James Dean, Star Trek Enterprise: Broken Bow și Saving Jessica Lynch.

DESPRE REALIZATORI

JOHN WHITESELL (regia) și-a început cariera profesionala în televiziune, ca regizor și producator executiv al filmelor Guiding Light, pentru care a obținut Premiul Emmy, Search for Tomorrow și Another World. Au urmat seriale de mare succes precum: A Different World, Coach, Law & Order / Lege și ordine, Roseanne, Cosby, Blossom, The John Laroquette Show, Damon, Providence, Jack & Jil și Grounded For Life.

Pentru marele ecran, Whitesell a contribuit la realizarea unor filme ca: See Spot Run, cu David Arquette și Michael Clark Duncan în rolurile principale, Calendar Girl, cu Jason Priestly și Joe Pantoliano și MalibuÂ’s Most Wanted, cu Jamie Kennedy, Ryan OÂ’Neal, Taye Diggs și Anthony Anderson.

DON RHYMER (scenariul) a realizat, împreuna cu Darryl Quarles, scenariul filmului Big MommaÂ’s House / Acasa la Coana Mare. Printre realizarile sale se mai numara: Carpool, The Santa Clause 2, Agent Cody Banks 2 / Agentul Cody banks 2, Destination London și The Honeymooners.

DAVID T. FRIENDLY (producator) este fondatorul companiei Friendly Productions. Anterior, ocupase funcția de director de producție la Imagine Films, unde a supervizat realizarea unor filme ca Kindergarten Cop, Backdraft, The Dream Team și The ‘burbs.

De asemenea, el a fost producatorul unor filme de mare succes ca: Big MommaÂ’s House / Acasa la Coana Mare, Doctor Doolittle, Out to Sea, Courage Under Fire / Curaj în linia întâi, , Laws of Attraction, The Honeymooners, Daylight, Little Miss Sunshine, cu Greg Kinnear, Steve Carell și Toni Collette, Here On Earth și producator executiv la My Girl, My Girl 2, For Love or Money, Greedy și The Chamber.

MICHAEL GREEN (producator) a lansat carierele artistice ale unor vedete ca: Martin Lawrence, Michael Jackson, The Backstreet Boys, Ice Cube, Korn, Limp Bizkit, Enrique Iglesias, Lacey Chabert și Robert Townsend.

În ianuarie 1998, Green a fondat compania ‘The FirmÂ’, împreuna cu Jeffrey Kwatinetz. ‘The FirmÂ’ este una dintre cele mai bune companii de management din industria de divertisment.

Printre realizarile sale se numara filme precum: Big MommaÂ’s House / Acasa la Coana Mare, Black Knight și National Security, toate cu Martin Lawrence în rolul principal.

JEFFREY KWATINETZ (producator executiv) este absolvent al Facultații de Drept de la Harvard. Dupa absolvire, el s-a ocupat de managementul artistic al diverselor grupuri de interpreți muzicali, prin intermediul propriei sale companii. Înainte de asocierea cu Michael Green în 1988, Kwatinetz a fost directorul departamentului muzical al companiei Gallin-Morey & Associates.

Kwatinetz a fost producatorul executiv al unor filme precum: Big MommaÂ’s House / Acasa la Coana Mare, Black Knight, National Security și comedia-thriller intitulata 11:14, cu Hilary Swank, Patrick Swayze, Henry Thomas și Barbara Hershey.

ARNON MILCHAN (producator executiv) este unul dintre cei mai prolifici producatori la ora actuala. El este fondatorul companiei Regency Enterprises, împreuna cu care Fox 2000 Pictures a produs Fight Club.

Printre realizarile lui Milchan se numara filme ca: L.A. Confidential (care a obținut Premiul Oscar și noua nominalizari), DevilÂ’s Advocate / Pact cu diavolul, Entrapment / Capcana pentru hoț, cu Sean Connery și Catherine Zeta-Jones, Runaway Jury / Juriul, High Crimes / Crima de înalta tradare, Life or Something Like It, Black Knight, First Daughter, The DevilÂ’s Advocate / Pact cu diavolul, The Negotiator / Negociatorul, City of Angels / Îngerul pazitor, Big MommaÂ’s House / Acasa la Coana Mare, A Time to Kill / Vremea razbunarii, Tin Cup / Campionul, Heat / Obsesia, Fight Club, Pretty Woman, Brazil, Once Upon a Time in America, The War of the Roses, Brazil al lui Terry Gilliam, Under Siege / Stare de asediu, Daredevil, JFK (care a fost de opt ori nominalizat la Oscar), Free Willy, The King of Comedy al lui Martin Scorsese, Sommersby, The Client, Tigerland, Joy Ride / Gluma mortala, DonÂ’t Say a Word / Nici o vorba !, Man on Fire / Pus pe jar, Elektra, Guess Who, o comedie cu Ashton Kutcher și Bernie Mac, în regia lui Kevin Rodney Sullivan; Mr. and Mrs. Smith / Domnul și doamna Smith, cu Brad Pitt and Angelina Jolie, în regia lui Doug Liman; Stay, un thriller care îi are ca interpreți pe Ewan McGregor, Naomi Watts și Ryan Gossling, în regia lui Marc Forster; The Onion Movie, în regia lui Mike Maguire și Tom Kuntz; The Bee Season, o drama în regia lui Dave Siegel și Scott McGehee, cu Richard Gere și Juliette Binoche, Little Manhattan, o comedie romantica în regia lui Jennifer Flackett și Mark Levin, cu Bradley Whitford, Cynthia Nixon și Josh Hutcherson, The Untitled Lindsay Lohan ‘LuckyÂ’ Project”, în regia lui Donald Petrie, cu Lindsay Lohan și Chris Pine și The Fountain, cu Hugh Jackman și Rachel Wiesz, în regia lui Darren Aronofsky.

MARK IRWIN (imaginea) a colaborat cu regizorul David Cronenberg la filmele The Brood, Scanners, Videodrome, The Dead Zone și The Fly.

Dintre numeroasele sale realizari mai amintim: Youngblood, The Hanoi Hilton, Pass the Ammo, The Blob, Bat*21, Class of 1999, Robocop 2, Showdown in Little Tokyo, Passenger 57, ManÂ’s Best Friend, The Mighty Ducks 2, Wes CravenÂ’s New Nightmare, Scream, Vampire in Brooklyn; Dumb and Dumber / Tantalaul și gogomanul, Kingpin; ThereÂ’s Something About Mary; Me, Myself & Irene;Say It IsnÂ’t So, Freddy Got Fingered, American Pie 2, Osmosis Jones, Old School, MalibuÂ’s Most Wanted, Scary Movie 3, The Ringer și GrandmaÂ’s Boy.

CRAIG STEARNS (scenografia) a contribuit la realizarea unor filme ca: Big MommaÂ’s House / Acasa la Coana Mare, The Bachelor, Mighty Morphin Power Rangers: The Movie, The Mask / Masca (pentru care a fost nominalizat la Premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu), Indian Summer, Scissors, Crossing the Bridge, Children of the Corn, Invaders From Mars, Date With an Angel, The Blob, Showdown in Little Tokyo, Mom and Dad Save the World, In the Army Now și One Dark Night.

PRISCILLA NEDD FRIENDLY (montajul) numara printre realizarile sale filme ca: American Gigolo, Urban Cowboy, An Officer And A Gentleman, Eddie and the Cruisers, American Pie, Down to Earth, Stuart Little 2, Haunted Mansion, Pretty Woman, Guilty By Suspicion, Dead Poets Society, Doc Hollywood, That Night, Undercover Blues, Clean Slate, The Evening Star, Sour Grapes, The Flamingo Kid, No Small Affair, Street Smart, Lucas și Tucker: A Man and His Dream.

DEBRAE LITTLE (costumele) a contribuit la realizarea unor filme precum: Down To Earth, The Brothers, Two Can Play That Game, Deliver Us From Eva, MalibuÂ’s Most Wanted, Coach Carter, Shackles, precum și serialele de televiziune intitulate . In the House; Vibe; Smart Guy; LincÂ’s; Men, Women & Dogs și Mister Sterling.

GEORGE S. CLINTON (muzica) a compus coloana sonora a peste 90 de filme pentru marele ecran și televiziune. Dintre acestea amintim: Austin Powers: International Man of Mystery, Austin Powers: The Spy Who Shagged Me / Austin Powers: Spionul care mi-a tras-o, White Men CanÂ’t Jump, Mortal Kombat, Cheech and Chong: Still SmokinÂ’, Cheech & ChongÂ’s The Corsican Brothers, Platoon Leader, Ten Little Indians, Hard Promises, The Last Days of Frankie the Fly, Beverly Hills Ninja, Wild Thing, The AstronautÂ’s Wife, Ready to Rumble, Sordid Lives, 3000 Miles to Graceland, Joe Somebody, Austin Powers in Goldmember, The Santa Clause 2, The Big Bounce, Catch That Kid, Eulogy, New York Minute și A Dirty Shame.

TWENTIETH CENTURY FOX și REGENCY ENTERPRISES prezinta
o producție DEEP RIVER /FIRM FILMS /RUNTELDAT ENTERTAINMENT
un film de JOHN WHITESELL

ACASA LA COANA MARE 2 / (BIG MOMMAÂ’S HOUSE 2)

2006, color, ecran normal, 100 min.

MARTIN LAWRENCE
NIA LONG
EMILY PROCTER
ZACHARY LEVI
MARK MOSES

scenariul: DON RHYMER & DARRYL QUARLES
producatori: DAVID T. FRIENDLY & MICHAEL GREEN
producatori executivi: MARTIN LAWRENCE
JEFFREY KWATINETZ & ARNON MILCHAN
imaginea: MARK IRWIN
scenografia: CRAIG STEARNS
montajul: PRISCILLA NEDD FRIENDLY
costumele: DEBRAE LITTLE
muzica: GEORGE S. CLINTON
regia: JOHN WHITESELL

Distribuit în România de:
InterComFilm Romania
Tags: