Accidentul de tren din Spania: Mecanicul, acuzat de omucidere din culpă

Apropo.ro / 27.07.2013, 18:39
Accidentul de tren din Spania: Mecanicul, acuzat de omucidere din culpă
Mecanicul trenului care a deraiat miercuri la Santiago de Compostela, provocând moartea a 78 de persoane, plasat în arest preventiv joi seara, este acuzat de "omucidere din culpă".

„De joi, de la ora 19.40 (20.40 ora României), el este arestat din punct de vedere juridic pentru presupuse fapte de omucidere din culpă”, a declarat Jorge Fernandez Diaz în cadrul unei conferințe de presă.

„Există indicii rezonabile care ne permit să considerăm că el poate avea o eventuală responsabilitate în ceea ce s-a întâmplat, ceea ce va trebui totuși să stabilească judecătorul și ancheta”, a apreciat ministrul în cursul zilei, în fața jurnaliștilor aflați la locul accidentului.

El a fost condus sâmbătă la comisariat după ce a fost externat din spitalul unde primise îngrijiri pentru răni ușoare.

Francisco Jose Garzon Amo, în vârstă de 52 de ani, este suspectat că a abordat cu viteză excesivă virajul strâns de la intrarea în Santiago de Compostela, provocând deraierea trenului. Acesta se lăuda pe Facebook cu viteza mare pe care o avea. Postase o imagine în care arăta cât are la oră. În fotografie, acul vitezometrului ajunsese la 200 km la oră.

Sub fotografie, apăreau comentarii ale unor contacte ale conductorului. „Omule, ai viteza maximă, frănăăăă„, afirmă un comentatror, căruia Garzón i-a răspuns „Sunt chiar la limită, nu pot să merg mai repede, altfel mă vor amenda„. Altui comentariu – „Cristoase, ai 200 de kilometri la oră„, conductorul îi răspunde în glumă că „nu a umblat nimeni” la vitezometru. „Imaginează-ți ce agitație ar fi să treci pe lângă Garda Civilă și să îi depășești„, a mai scris el.

Profilul pe Facebook al lui Francisco José Garzón Amo a fost șters după ce identitatea lui a fost dezvăluită, și o lume întreagă a început să caute informații despre el.