Aceleasi tratament pentru colesterol si hepatita C

Apropo.ro / 10.07.2006, 15:56
Aceleasi tratament pentru colesterol si hepatita C
Statinele, medicamente prescrise pentru scaderea colesterolului, pot contribui la tratarea hepatitei C, potrivit unui studiu realizat de cercetatori japonezi, transmite Reuters. Cercetarile de laborator au aratat ca unele statine pot opri multiplicarea virusului hepatitei C, conform

Statinele, medicamente prescrise pentru scaderea colesterolului, pot contribui la tratarea hepatitei C, potrivit unui studiu realizat de cercetatori japonezi, transmite Reuters.

Cercetarile de laborator au aratat ca unele statine pot opri multiplicarea virusului hepatitei C, conform studiului aparut în Hepatology, o publicație a Asociației americane pentru studiul bolilor de ficat.

La nivel mondial se estimeaza ca 170 de milioane de oameni sunt infectați cu virusul hepatitei C. Tratamentul standard consta în interferon și ribavirin, dar este eficient numai în cazul a 55% dintre pacienți. Restul risca sa sufere de ciroza și cancer la ficat.

Masanori Ikeda de la Universitatea Okayama din Japonia și colegii sai au testat mai multe statine pe virusul hepatitei C în laborator. Toate medicamentele, cu excepția pravastatinei, au avut un anumit efect asupra virusului. Fluvastatina a avut efectul cel mai puternic.

O explicație ar fi ca multiplicarea virusului hepatitei C presupune existența anumitor proteine, iar unele statine blocheaza acțiunea acestor proteine, au spus cercetatorii.

Ei au testat statinele împreuna cu interferonul și au descoperit ca aceasta combinație este mai eficienta. „Am demonstrat în mod clar ca un tratament ce combina interferonul și fluvastatina este foarte eficient”, au scris cercetatorii în studiul menționat.

Statinele, comercializate sub diverse denumiri de mai mulți producatori, sunt printre cele mai bine vândute medicamente în lume. Ele sunt cumparate de milioane de oameni pentru a reduce riscul unui atac de cord.

Mediafax