Acest geam poate stoca informațiile la nesfârșit

Apropo.ro / 25.09.2012, 13:46
Acest geam poate stoca informațiile la nesfârșit
Informațiile, ca multe alte lucruri, au o durată limitată de viață, pe mediile actuale de stocare. Cercetătorii de la Hitachi declară că au găsit soluția să păstreze informațiile pe un material nou, pentru totdeauna.

CD-urile, DVD-urile sau hard-disk-urile pe care stocați toate informațiile voastre au o durată limitată de viață, de la câteva decenii până la maxim un secol așa că nevoia unui mediu nou de stocare, care să reziste în timp, era în creștere.

Hitachi susține că a reușit să creeze un material nou care poate ține informațiile la nesfârșit.

Creat din sticlă de cuarț, de 2 milimetri grosime și 2 centrimetri lungime, dispozitivul poate rezista degradării în timp și stochează informațiile în formă binară, pe o folie subțire aflată în interiorul sticlei.

Cei de la Hitachi susțin că informațiile sunt înregistrate pe cele 4 straturi ale materialului (având o capacitate de stocare similară CD-ului audio) pot fi citite cu un microscop optic banal.

Cip-ul aflat în interior rezistă la majoritatea substanțelor chimice dăunătoare și nu este afectat de undele radio, putând fi expus la temperaturi mari de până la 1.000 de grade Celsius timp de două ore, fără să fie afectat.

Cercetătorii de la Hitachi cred că acest produs poate dezvoltat în continuare, existând posibilitatea adăugarii de noi straturi la cele patru existente.

Dacă ce prezintă aceștia este adevărat, acest produs poate fi clasat drept cel mai rezistent mediu de stocare de date din lume în ciuda aspectului său fraged.