Acidul folic nu marește șansele femeilor de a ramâne însarcinate dar le poate crește pe acelea de a naște gemeni identici, în cazul concepției in vitro, arata un studiu aparut în Marea Britanie, transmite Reuters.
Cercetatorii de la Institutul de cercetare Rowett și de la Universitatea Aberdeen din Scoția, autorii acestui studiu, au descoperit ca femeile care au în corp o concentrație mare de acid folic au șanse mai mari de a naște gemeni identici rezultați în urma fertilizarii in vitro.
„Acidul folic marește șansele de supraviețuire ale embrionului”, a declarat doctorul Paul Haggarty, coordonatorul acestui studiu publicat în jurnalul medical The Lancet.
„Știm ca embrionul are absoluta nevoie de acid folic pentru a se dezvolta”, a explicat cercetatorul.
Acidul folic este un compus sintetic al folatului, o vitamina B care se gasește în verdețuri, legume verzi și în ficat. Femeilor li se recomanda sa ia acid folic înainte de a concepe copilul și în primele luni de sarcina.
Haggarty și echipa lui au studiat cazurile a 602 femei care au urmat tratamente de fertilitate. Aproape toate aceste femei luasera suplimente de acid folic.
Pentru ca femeile care ramân însarcinate în urma concepției in vitro sa poata pastra sarcina, de multe ori cercetatorii introduc doi embrioni în uter pentru a avea garanția ca macar unul dintre aceștia va supraviețui. Mare parte dintre femeile care au luat doze mai mari de acid folic au nascut gemeni.
„Dorim sa explicam ca incidența ridicata de sarcini gemelare asociate tratamentelor de fertilitate s-ar putea reduce, menținându-se în același timp o rata mare de concepții reușite, daca femeile nu ar lua doze excesive de acid folic”, a declarat Haggarty.