Acidul folic previne hipertensiunea la femei

Apropo.ro / 19.01.2005, 12:51
Acidul folic previne hipertensiunea la femei
Acidul folic care se gasește din abundența în fructele și legumele proaspete ar putea preveni hipertensiunea arteriala la femei, datorita efectului sau de relaxare a vaselor sangvine, arata un studiu american citat de AFP. Acidul folic nu are nici un efect asupra tensiunii


Acidul folic care se gasește din abundența în fructele și legumele proaspete ar putea preveni hipertensiunea arteriala la femei, datorita efectului sau de relaxare a vaselor sangvine, arata un studiu american citat de AFP.

Acidul folic nu are nici un efect asupra tensiunii arteriale atunci cînd este absorbit prin consumul de fructe și legume. Numai absorbția în doze mari sub forma de supliment alimentar pare eficienta, subliniaza raportul ale carui concluzii au aparut în Journal of the American Medical Association (JAMA), numarul din 19 ianuarie.

„Este vorba despre primul studiu extins care evidențiaza o legatura între absorbția de acid folic și prevenirea hipertensiunii”, se arata într-un comunicat al doctorului John Forman, de la spitalul pentru femei din Boston, care a condus studiul.

„Deși concluziile acestui studiu sînt încurajatoare, nu sîntem înca pregatiți sa recomandam femeilor sa ia acid folic în doze mari pîna cînd nu se vor realiza studii suplimentare”, a adaugat acesta.

Cercetarea a fost efectuata pe doua grupuri de femei. Prima etapa a avut loc între 1991 și 1999 pe 93.803 de femei cu vîrsta între 27 și 44 de ani, iar a doua între 1990 și 1998 pe un numar de 62.260 de femei, cu vîrsta între 43 și 70 de ani. Participantele nu aveau antecedente de hipertensiune arteriala. Informațiile privind consumul de suplimente alimentare cu acid folic au fost extrase din raspunsurile la chestionare, actualizate la fiecare patru ani, au precizat cercetatorii.

S-a descoperit ca în grupul de femei mai tinere, acelea care își administrau cel puțin trei mii de micrograme de acid folic pe zi au conoscut o scadere cu 46% a riscurilor de hipertensiune prin comparație cu cele care absorbeau mai puțin de 200 de micrograme pe zi. În a doua grupa, acelea care consumau acid folic în doze mari și-au redus riscul de hipertensiune cu 18%, a mai aratat studiul.

Doze ridicate, de cel puțin 400 de micrograme de acid folic, sînt deja recomandate femeilor pe perioada sarcinii pentru a proteja fatul de afecțiuni grave ale creierului și maduvei spinarii.

Cercetatorii nu sînt în masura sa spuna daca acidul folic în doze mari previne hipertensiunea arteriala și la barbați.

Mediafax