Acnee: cauze si tratament!

Apropo.ro / 16.04.2009, 22:16
Desi nu este o boala periculoasa, acneea este destul de suparatoare si poate desfigura.

Acneea este o afectiune inflamatorie a pielii care se manifesta in diferite moduri.

Astfel, aceasta poate dezvolta sub forma de cosi si chisturi sau noduli ce pot aparea pe fata, gat, piept, spate, umeri si partea superioara a bratelor.

Cosurile sunt mici protuberante aparute la nivelul pielii, care uneori contin puroi.

Punctele negre sunt formatiuni mici, de culoare neagra, care apar ca urmare a acumularii unui amestec de seboree si celule moarte, care blocheaza porii;

Punctele albe sunt mici formatiuni fie de culoarea pielii, fie albe, care apar ca urmare a blocarii unor pori;

Chisturile se formeaza fie imediat sub piele, fie mai in profunzime si contin substante a caror consistenta este fie lichida, fie semi-solida.

Desi nu este o boala periculoasa, acneea este destul de suparatoare si poate desfigura. Atunci cand este vorba de o acnee severa, pot aparea cicatrici permanente.

Acneea este o problema mai des intalnita in perioada adolescentei, dar netratata corespunzator se poate agrava in timp.

Acnee

Cum apare acneea

Acneea apare atunci cand foliculii parului se imbacsesc cu substante grase si celule moarte care se desprind din interiorul glandelor sebacee.

Sebumul produs de aceste glande se acumuleaza impreuna cu celulele moarte din foliculi si se solidifica, formand un fel de dop.

Cauzele aparitiei acneei

Istoricul familiei si factorul genetic – tipul pielii se transmite ereditar de la unul sau ambii parinti, deci, daca unul din ei are predispozitie la o hiperactivitate a glandelor sebacee, s-ar putea ca si copii lor sa fie predispusi la o asemenea afectiune.

Activitatea hormonala, cum ar fi ciclul la femei si perioada pubertatii in care te afli – la tineri fonul hormonal instabil poate duce la cresteri ale nivelului de hormoni in sange, deci la o hipersecretie a glandelor sebacee.

Stresul, care duce la o eliminare suplimentara a hormonilor glandelor adrenale – in stres este eliminata si o mai mare cantitate de hormoni adrenergici.

Glande sebacee hiperactive – acestea favorizeaza crearea si excretia in exces a sebumului (grasimii) prin foliculul pilos.

Acumularea de celule moarte ale pielii in foliculii pilosi – o piele neingrijita, unde se creaza conditii pentru acumularea celuleor moarte va fi si mai expusa la acnee.

Bacteriile in pori, la care organismul devine alergic si dezvolta reactii inflamatorii – principala bacterie vinovata este Propionibacterium acnes, care iubeste sa traiasca intr-un asemena mediu cum este sebumul din foliculii pilosi blocati de celulele moarte.

Iritarea pielii si leziunile de orice fel vor atrage dupa sine inflamatia – aceasta va agrava acneea prin faptul ca va suprasolicita sistemul de aparare al organismului si mai mult.

Utilizarea steroizilor anabolici – acestia pot influenta fonul hormonal, care si asa este instabil la multi dintre adolescentii care sufera de acnee.

Medicamente care contin halogeni (Iod, Clor, Brom), Litiu, Barbiturice, Androgeni.

Expunerea pielii la diferiti compusi ai clorului, dioxizi de Clor, poate cauza acnee de durata.

Citeste si "Scapa de acnee cu ajutorul autovaccinului special conceput pentru tine!"

Cum tratam acneea

1. Inainte de toate se consulta un medic dermatolog, acesta este in masura sa prescrie un tratament in functie de tipul de ten si de proportiile problemei.

2. Dieta

Pentru a trata acneea se incepe cu o dieta sanatoasa, pentru a elimine toxinele din organism.

Cafeaua, alcoolul, tutunul, alimentele bogate in grasimi si dulciurile concentrare trebuie sa dispara din meniu.

Este recomandat sa se consume: sucuri proaspete de morcovi, telina, sfecla rosie si rosii, peste alb, piept de pui sau curcan, fara piele, fiert sau la gratar.

3. Mai putine farduri

Este de preferat sa eliminati fardurile, sa lasati porii sa respire.

4.Masca cu drojdie proaspata, miere si tarate de grau sau faina de orez

Diluati un bob de drojdie in putina apa fiarta si racita, adaugati mierea si tarate sau faina pana obtineti o pasta omogena. Intindeti pe piele, iar dupa 30 de minute se indeparteaza cu apa calduta. Stropiti fata cu apa rece, stergeti prin tamponare si aplicati un unguent cu galbenele sau propolis.

5. Sapun cu sulf – foarte recomanda in aceste cazuri este inlocuirea sapunului obisnuit cu unul cu sulf.

6. Eficiente sunt: infuziile cu musetel, sucul de rosii, sucul de struguri, tinctura de galbenele, ulei de arbore de ceai si cel de cimbru.

7. Ceaiul Verde este recomandat in tratarea acneei. Proprietatile lui antioxidante, antibacteriene si astringente il recomanda ca pe unul dintre cele mai bune produse pentru tratarea tenului gras, cu pori dilatati ori afectat de acnee. Aplica regulat pe tenul curat comprese caldute cu ceai verde, ori pulverizeaza ceai concentrat dupa fiecare demachiere.

Citeste si "Contraceptivele trateaza acneea, seboreea si pilozitatea"

TU TE-AI CONFRUNTAT CU ACEASTA PROBLEMA, LA CE TRATAMENT AI APELAT? COMENTEAZA AICI!

 

Sursa: e-acnee.ro, acnee.com.md, topsanatate.ro, util21.ro

Sursa foto: acnee.info, Libertatea.ro

 

Â