Acord pentru instalarea de aparate pentru colectarea ambalajelor PET și de aluminiu

De: Marian Andrei / 13.11.2012, 15:20
Acord pentru instalarea de aparate pentru colectarea ambalajelor PET și de aluminiu
Luni, la Ministerul Mediului a fost semnat un acord pentru prevenirea generării de deșeuri de ambalaje și îmbunătățirea colectării și reciclării. Concret, în marile lanțuri de magazine vor fi colectate ambalajele PET și de aluminiu iar cetățenii care aduc aceste deșeuri vor primi vouchere de cinci bani pe unitate, pentru cumpărături.

Acordul prevede că reciclatorul va achiziționa și va pune la dispoziția retailerilor aparatele de colectare de PET-uri și aluminiu, în timp ce retailerii vor acoperi valoarea voucherelor prin reduceri la cumpărăturile făcute în magazin.

La rândul său, Ministerul Mediului contribuie prin eliminarea taxei pe venit de 16 la sută pentru primirea deșeurilor din ambalaje returnate prin automate de colectare (Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal) și eliminarea taxei pentru dozele din aluminiu de trei la sută recuperate prin automate de colectare, conform articolului 9 alineatul 1, litera a din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu).

Aparatele vor fi amplasate treptat, în funcție de fiecare lanț de magazine în parte și de cât de repede încheie un acord cu reciclatorul.

Un aparat costă costă 20.000 de euro, sumă la care se adaugă costurile de întreținere.

Întreaga operațiune este „pur comercială”, cheltuielile fiind suportate de reciclator și de retaileri pentru implementarea acestui program, neapelându-se la Fondul pentru Mediu sau fonduri europene.

Până în prezent, timp de doi ani, cinci astfel de aparate au funcționat în cadrul unui proiect pilot. În Pitești, un singur aparat a colectat în august 60.086 de PET-uri și 21.731 de cutii de aluminiu într-o lună, potrivit studiului de caz pus la dispoziție de Green Group.