Actorul Ioan Gyuri Pascu a murit. „Nu boala naşte suferinţă, ci suferinţa naşte boală.”

De: Cătălina Matei / 26.09.2016, 10:30
Actorul Ioan Gyuri Pascu a murit.
Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, luni dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Ioan Gyuri Pascu avea 55 de ani şi se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

Ioan Gyuri Pascu a fost întotdeauna o fire veselă. A făcut oamenii să râdă, însă puţină lume ştia prin ce probleme trece. În anul 2010, tensiunile acumulate i-au pus viaţa în pericol.

„Prins aşa, în stresul cotidian, mi-am abandonat puţin menirea mea. Chiar am avut vreo doi ani când vedeam ce se întâmplă în ţară, simţeam că nu mai am niciun rost, vedeam că nu se difuzează cântecele mele la radio şi îmi spuneam: domne, nu mai are rost să mai fac şi probabil asta s-a transmis, în timp mi s-a dat un semnal de alarmă”, declara în urmă cu doi ani Ioan Gyuri Pascu, în cadrul emisiunii TInereţe fără bătrâneţe de la Digi 24.

Acel semnal de alarmă a fost un accident vascular cerebral. Actorul şi cântăreţul Ioan Gyuri Pascu a trecut însă cu bine de acest hop şi crede că starea sa psihică i-a provocat boala.

 „În ultimul timp am avut această semi-obsesie cu frică versus iubire sau frică topită de iubire, vindecarea fricii pentru a fi pur şi simplu. Am zis să facem această temă ”Frica de frică”.

În plus, prin cărţile pe care le scria încă din 2005, Ioan Gyuri Pascu le arată oamenilor cum să fie optimişti şi să se ferească de boli: „Oamenii îşi închipuie că boala naşte suferinţă şi eu i-aş contrazice, le-aş spune că nu boala naşte suferinţă, ci suferinţa naşte boală. Şi suferinţa vine în urma aşteptărilor neîmplinite, în urma tuturor fructelor fricii. Şi când înlocuieşti frica cu iubirea, cu cât mai mult o poţi înlocui cu atât mai multă sănătate, pace va fi în lume. „Frica împreună cu stresul pot genera producerea în sânge de adrenalină sau de cortizon, hormonul stresului, care pe termen lung pot afecta buna funcţionare a organelor interne”, explică Monica Burcea, psihoterapeut.

„Toată chestia este să găseşti pacea înăuntrul tău şi să ştii cine eşti, sa nu îţi tot doreşti să fii cineva, să nu judeci. Ăsta e un lucru uşor şi greu de obţinut, să pui totdeauna inima şi mintea şi trupul la un loc”, subliniază Gyuri Pascu.