Actorul Jussie Smollett, găsit vinovat de înscenarea propriului atac rasist și homofob

De: Ana Obretin / 10.12.2021, 09:03
Actorul Jussie Smollett, găsit vinovat de înscenarea propriului atac rasist și homofob

Actorul american Jussie Smollett a fost găsit vinovat joi, de un tribunal din Chicago, pentru că a organizat, în 2019, un atac rasist și homofob al cărei victimă a fost considerat și care a provocat un val de indignare la acea vreme în Statele Unite.

Actorul în vârstă de 39 de ani, afro-american și homosexual, a fost acuzat că a „planificat” un fals atac asupra propriei persoane, plătind 3.500 de dolari unor frați de origine nigeriană. De asemenea, el a mințit de mai multe ori poliția în declarațiile sale. Pedeapsa va fi decisă ulterior. El riscă o pedeapsă de maximum trei ani de închisoare, dar ar putea fi condamnat doar la muncă în folosul comunității.

CITEȘTE ȘI: Bill Cosby a fost eliberat din închisoare. Actorul era condamnat pentru agresiune sexuală

Jussie Smollett, care a jucat în serialul de succes „Empire”, neagă ferm acuzațiile

Potrivit presei americane, avocatul lui Jussie Smollett, Nenye Uche, a anunțat că actorul intenționează să facă recurs. „Verdictul este inconsecvent”, a spus el. „Suntem 100% încrezători că vom câștiga acest caz în apel”, a spus acesta, în timpul unei conferințe de presă, după anunșul verdictului. Jussie Smollett a pledat nevinovat. El a susținut întotdeauna că a fost atacat la miezul nopții, pe 29 ianuarie 2019, pe o stradă din metropola din nordul Statelor Unite. Doi bărbați mascați, care au pretins că sunt susținători ai președintelui Donald Trump, i-ar fi adresat insulte rasiste și homofobe și i-au pus un laț în jurul gâtului. Potrivit avocaților săi, Jussie Smollett a fost atacat de Abimbola și Olabinjo Osundairo, doi frați pe care i-a cunoscut pe platourile de filmare ale serialului „Empire”, care erau motivați de bani și dintre care unul era homofob, scrie Reuters.

Plângerile false provoacă daune reale

Procuratura a stabilit că vedeta TV a conceput atacul pentru a avansa în cariera. El a criticat conducerea studiourilor de producție pentru că nu a reacționat după ce a primit o scrisoare și un apel telefonic de amenințare.

Acest caz a provocat șoc într-o țară încă puternic marcată de discriminarea rasială și sexuală. Jussie Smollett a primit la momentul respectiv sprijinul multor personalități din lumea politică și culturală. Însă, examinând imaginile de pe camerele video din zona presupusului atac, anchetatorii au stabilit că a fost o înscenare. Cei doi frați, care nu au fost puși sub acuzare, au depus mărturie împotriva actorului săptămâna trecută. „Plângerile false provoacă daune reale”, a spus Eddie Johnson, pe atunci șeful poliției din Chicago, acuzându-l pe Jussie Smollett că „exploatează durerea și furia generate de rasism”.

CITEȘTE ȘI: Producătorul muzical Phil Spector, condamnat pentru crimă, a murit

Un celebru cântăreț britanic, condamnat la 16 ani de închisoare pentru pedofilie

Foto: Profimedia Images