Actorul Mircea Andreescu, muzicianul Gabriel Croitoru, printre laureații premiilor Constantin Brâncoveanu 2021

De: Ana Obretin / 25.10.2021, 20:07
Actorul Mircea Andreescu, muzicianul Gabriel Croitoru, printre laureații premiilor Constantin Brâncoveanu 2021

Profesioniști din 8 domenii – medicină, film, istorie, teatru, arhitectură, arte plastice, literatură și muzică – au fost recompensați cu premiile Constantin Brâncoveanu 2021, într-o gală care a fost difuzată de Digi. Personalitățile au fost premiate pentru realizări remarcabile de-a lungul carierei sau pentru proiecte și lucrări care au atras aprecierile publicului și criticilor, ȋn anul precedent.

Gala premiilor Constantin Brâncoveanu, aflată la a opta ediție, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România, a avut loc anul acesta pe 15 octombrie, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

Laureații ediției din 2021 a galei sunt:

  • Dr. Margit Șerban – medicină (premiu pentru cariera de excepţie)
  • Mircea Radu Iacoban – literatură (premiu pentru cartea „Teatrul românesc contemporan”, editura Academiei Române)
  • Bogdan Jitea – istorie (premiu pentru cartea „Cinema in RSR”, editura Polirom)
  • George Banu – teatru (premiu pentru cariera de excepţie)
  • Adrian Zerva – arhitectură (premiu pentru proiectul „Dacia One” din București)
  • Mircia Dumitrescu – arte plastice (premiu pentru cariera de excepţie)
  • Gabriel Croitoru – muzică (premiu pentru cariera de excepţie)
  • Mircea Andreescu – film (premiu pentru rolul din filmul „După 40 de zile”, regizor Andrei Gruzsniczki)

Distincţia de onoare a galei premiilor Constantin Brâncoveanu 2021 a fost acordată Excelenţei Sale Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic în România, ȋn semn de recunoștinţă pentru influenţa extraordinară asupra vieţii ecleziastice, pe parcursul prezenţei sale ȋn România, pentru dezvoltarea și consolidarea legăturilor dintre Vatican și România și contribuţia semnificativă la vizita papei Francisc ȋn ţara noastră.

Juriul a fost format din personalităţi din peisajul cultural și științific românesc: Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu – chirurg, Magda Mihăilescu – critic de film, Dr. Constantin Corneanu – istoric, Prof. Univ. Dr. Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru, Prof. Univ. Dr. Arh. Marian Moiceanu – rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Ștefan Râmniceanu – artist plastic, Dumitru Radu Popescu – scriitor și Sorina Goia – muzicolog. Acad. Răzvan Theodorescu a fost președintele juriului, iar Prof. Dr. Andrei Marga, vicepreședintele.

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu 2021 poate fi aici:, și pe canalele de Facebook și LinkedIn ale Fundaţiei Alexandrion, organizatorul evenimentului.

Gala premiilor Constantin Brâncoveanu 2021 a fost prezentată de jurnalista TV Teodora Tompea și difuzată sâmbătă pe Digi 24 TV.

Lansată în 2014, gala premiilor Constantin Brâncoveanu a onorat până în prezent peste 70 de personalități contemporane, printre care se numără scriitori, actori, arhitecți, istorici, medici, oameni de știință și clerici care, prin munca și realizările lor, au influențat în mod semnificativ evoluția societății românești.

CITEȘTE ȘI: digitizArte.ro, platforma care susține tinerii artiști, are un nou program educațional

MNIR, în noua serie „Lunea la Muzeu”, la Digi World

Foto: Fundația Alexandrion