Actorul Ștefan Radof a murit

De: Gabriela Voicu / 28.03.2012, 10:30
Actorul Ștefan Radof a murit
Actorul Ștefan Radof s-a stins din viață în această dimineață, la Spitalul de Urgență Floreasca, unde era internat de marți seară, la secția de Terapie Intensivă, din cauza mai multor suferințe cronice.

Actorul Ștefan Radof, în vârstă de 79 de ani, a murit în această dimineață. Deși mai puțin cunoscut tinerei generații, actorul Stefan Radof a avut numeroase roluri memorabile, colaborând cu cei mai cunoscuți regizori de la noi.

Ștefan Radof și-a început cariera la Teatrul din Piatra Neamț, iar in 1965 a ajuns la Teatrul Nottara din București. A fost conferențiar la Academia de Teatru și Film (1990-1994) și profesor la Academia de Artă, Universitatea Hyperion (1996 – 2000), activitate din care s-a retras din acuza degradării învățământului de specialitate.

Ștefan Radof (1 decembrie 1934 – 28 martie 2012) a urmat inițial o școală comercală și a lucrat la Banca Națională a Romîniei până în martie 1953, când a fost arestat de Securitate, judecat și apoi condamnat de Tribunalul Militar la cinci ani de muncă silnică, pentru uneltire împotriva orânduirii de stat.

A murit Ștefan Radof

Familia a înaintat recurs, care a fost aprobat ca urmare a Convenției de la Geneva, din mai 1955. Deși amnistiat, și-a satisfacut stagiul militar la o unitate de construcții a Direcției Generale a Serviciului Muncii. După lasarea la vatră, în 1958, a încercat să devină student la Institutul de Teatru, scrie ZF.

Trei săptămâni mai târziu, dosarul său a fost descoperit, iar el a fost exmatriculat. A lucrat ca manipulator de mărfuri și ambalaje în Halele Obor, apoi ca funcționar comercial. În toamna anului 1960 a fost admis la Institutul de Teatru, prin garanția politică a maestrului Radu Beligan – care fusese profesorul său în prima tentativa de admitere – și a rectorului facultății, maestrul Costache Antoniu, a cărui clasă a absolvit-o în 1964.

Citeste mai multe despre actorul Stefan Radof, pe ZF.ro