Acupunctura echilibrează funcționarea organismului

De: Carmen Ulian / 23.05.2014, 16:45
Terapiile complementare și alternative de medicină au menirea de a veni în sprijinul sănătății sau prevenirii bolii pacientului. Cine nu a auzit de aromaterapie, acupunctură, presopunctură și multe altele. Iată cum te poate ajuta acupunctura.

Asiaticii sunt printre cei mai vechi susținători și practicanți ai acestor terapii. Printre ele se numără Fengh Shui, apiterapia, fitoterapia, homeopatia, acupunctura, fizioterapia, ayurveda, chiropractica, reflexologie, electroacupunctura, reiki, cromoterapia, cristaloterapia, meditația, hipnoterapia, psihoterapia, shiatsu și multe altele, căci lista lor este lungă.

Chinezii sunt cei care au descoperit acupunctura între anii 4000 și 3000 I.Hr., elaborând această tehnică poate plecând de la observarea remisiunilor inexplicabile la cei răniți de săgeți sau ale celor torturați cu ace ascuțite. Practicarea să s-a răspândit în Franța începând cu deceniul al patrulea.

acupunctura

Acupunctura este un tratament ce constă în înțeparea anumitor puncte situate la nivelul pielii, puncte ce se afla de-a lungul a 24 de meridiane energetice care formează o rețea complexă.

Ramură a medicinei tradiționale chinezești consta în practicarea de înțepături cu ace în puncte precise ale suprafeței corpului unui pacient, cu scopul de a vindeca anumite boli sau de a provoca un efect analgezic. Durerea provocată de înțepătură este medie și suportabilă.

Scopul tratamentului este să restabilească echilibrul dintre energia universală Qi din organism, prin aplicarea nedureroasă a unor ace fine în puncte strategice ale corpului. Qi constă în Yin și Yang, iar aceste două forțe opuse, dar complementare, trebuie să fie echilibrate, altfel pot apare diferite afecțiuni.
 
Acele de acupunctură sunt folosite în puncte specifice care oferă acces la meridianele corpului prin care circulă fluxul Qi, astfel încât să poată fi echilibrate Yin și Yang, restaurând astfel armonia și sănătatea.

Așa cum în China, în prezent, medicina occidentală este mult practicată, acupunctura s-a dezvoltat și ea foarte bine în țările occidentale, cel mai adesea în completarea altor tratamente indicațiile ei țin de aceleași specialități ca cele ale medicinei generale: de la reumatologie la pneumologie, trecând prin ginecologie (vomele din timpul sarcinii, dismenoreele), gastroenterologie, otorinolaringologie (sinuzite, rinolaringite, traheite cronice) sau unele tulburări de comportament (nervozitate, trac, angoase, enurezis, afecțiuni consecutive stresului). Ea este indicată în mod particular în caz de inflamație, de spasme și de dureri (nevralgii, migrene, dureri-fantoma ale amputaților, mialgii, contractura), în afara cazului unei leziuni organice importante. Manifestările alergice (astm, febra fanului) constituie, de asemenea, unul dintre domeniile de predilecție ale acupuncturii. În fine, în caz de entorsa sau de accident muscular banal (întindere), acupunctura permite o ușurare a durerilor pacientului.

Utilizată pe scară largă în China, analgezia acupuncturala, eronat denumită anestezie prin acupunctură, nu este utilizată în Occident decât în obstetrică (nașterea fără dureri) și în stomatologie (îngrijiri dentare), încercările de înlocuire a anesteziei prin acupunctură, în cursul unor adevărate intervenții chirurgicale, nu dau rezultate suficiente, după criteriile occidentale.

acupunctura

În timpul unei ședințe de acupunctură pacientul stă întins pe spate sau pe burtă, iar la o ședință se folosesc până la 20 de ace, cu diametru de 0,20 – 0,25 mm) care trebuie să fie sterile. Acestea intră în piele circa 3-4 mm, iar o ședință durează între 15 și 30 de minute. Cum anume va decurge tratamentul recomandă medicul specialist.

Acele de acupunctură trebuie să fie sterile pentru a nu exista riscul infectării cu anumite infecții, precum HIV, hepatită sau SIDA.

Ședințele de acupunctură sunt indicate, în general, în caz de:

-modificari ale starii generale: oboseala cronica, astenie;

-afectiuni neuropsihice: insomnii, neurastenii, depresie, iritabilitate, nervozitate;

-afectiuni neurologice: nevralgii (faciale, intercostale, Zona Zoster), vertij, ameteli, rau de miscare, parestezii, paralizii, lombosciatica, discopatii;

-afectiuni osteo-musculo-tendinoase: dureri cauzate de deformari ale coloanei, spondiloze, artroze, entorse, tendinite, dureri musculare, dureri articulare, torticolis, crampe musculare;

-tulburari circulatorii: arterite, varice, furnicaturi, amorteli,sdr. Raynaud (maini si picioare reci);

-afectiuni respiratorii: sinuzite, rinosinuzite, bronsite, rinite, alergii;

meridiane acupunctura

Meridianele și punctele acupuncturii

-afectiuni digestive: dispepsii, gastrite, ulcere gastrice sau duodenale, hemoroizi, patologie biliara si hepatica;

-afectiuni urogenitale: cistite, infectii cronice, impotenta, frigiditate, sterilitate, adenom de prostata, fibroame uterine;

-afectiuni endocrinologice: hipotiroidism, hipertiroidism,noduli mamari, ovare polichistice, dismenoree, tulburari menstruale;

-alte afectiuni: migrene, alergii, eczeme, obezitate.

Acupunctura este contraindicată în cazurile în care pacientul are răni deschise, plăgi, cancer de piele, eczeme, etc.

Această metodă poate fi aplicată și celor mici de peste 1 an sau viitoarelor mame, fără a afecta negativ sănătatea fătului. Femeile însărcinate pot scăpa se simptomele specifice: greață, vârsături, etc, dar poate preveni și anumite complicații ce pot să apară în timpul sarcinii – avort spontan, diabet gestațional, etc.

Medicii spun că acupunctura poate ajuta și fătul să se dezvolte armonios dacă procedura este făcută de un specialist și dacă se evită stimularea anumitor centri energetici.