Aderarea a noua state, in decembrie, in spatiul Schengen

Apropo.ro / 06.12.2007, 19:50
Aderarea a noua state, in decembrie, in spatiul Schengen
Spatiul Schengen va cunoaste in doua saptamani cea mai mare extindere din istoria sa.

Spatiul Schengen va cunoaste in doua saptamani cea mai mare extindere din istoria sa dupa ce ministrii de Interne din statele membre vor adopta, joi, decizia finala prin care la spatiul de libera circulatie vor adera alte noua state europene, relateaza publicatia electronica EUObserver.

Acesta va fi "un cadou de Craciun destul de frumos", a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Franco Frattini, cu o zi inainte de reuniunea ministrilor de Interne.

Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovenia, Slovacia si Cehia, state care au aderat la UE in 2004, sunt tarile vizate de viitorul val de extindere a spatiului Schengen. Incepand cu data de 21 decembrie, controalele la punctele de frontiera terestre si maritime vor fi abolite, urmate, incepand cu martie 2008, de cele aeriene.

"Odata cu decizia de joi, ultima bariera in calea statului nostru deplin de membru UE va cadea", a declarat vicepremierul sloven Dusan Caplovici, subliniind ca a sosit vremea ca diviziunea din Europa dintre "statele vechi si cele noi" sa ia sfarsit.