Adevărul despre boala împăratului roman Iulius Cezar!

De: Nicoleta Nicolae / 15.04.2015, 11:07


Adevărul despre boala împăratului roman Iulius Cezar!
Secole la rând s-a crezut greşit că împăratul roman Iulius Cezar era epileptic. Problemele medicale ale acestuia erau de cu totul altă natură, potrivit unui nou studiu realizat în Marea Britanie.

Marele lider militar acuza adesea ameţeli şi amorţeli ale membrelor, iar în timpul bătăliei de la Thapsus, 46 î. Hr, s-a simţit atât de rău încât şi-a pierdut cunoştinţa, fiind transportat în afara zonei de conflict.

Legat de acest incident, istoricul grec Plutarh nota în lucrarea sa despre Cezar că acesta ar fi suferit o criză de epilepsie. Acest „diagnostic” a fost luat de bun secole la rând crezându-se, greşit, că Iulius Cezar era epileptic. Plutarh mai spunea că împăratul devenea buimac şi nesigur pe el când se afla în faţa mulţimilor. Una dintre crize a avut-o chiar în faţa senatorilor, strigând către aceştia că oricine vrea să-l omoare, poate s-o facă.

Doctorii de la Colegiul Imperial din Londra sunt însă de părere că simptomele menţionate în scrierile romane şi greceşti indică o cu totul altă afecţiune, scrie The Guardian, citat de evz.ro. Iulius Cezar a suferit o serie de mici accidente vasculare celebrale, care i-au şubrezit condiţia fizică şi l-au afectat psihic. De exemplu, depresia de care a suferit către finalul vieţii putea fi cauzată de către aceste accidente.

”Toate simptomele semnalate pe parcursul vieţii lui Cezar ne determină să credem că acesta a suferit multiple accidente vasculare cerebrale”, a precizat medicul Francesco Galassi, autorul aceste investigaţii realizate în colaborare cu chirurgul Hutan Ashrafian, de la Colegiul Imperial din Londra

 

 

Tags: