Adevărul despre Dalia neagră

Apropo.ro / 06.10.2008, 00:00
Adevărul despre Dalia neagră
Măcelărirea starletei americane Elizabeth Short, cunoscută sub pseudonimul ”Dalia neagră”, rămîne una dintre cele mai faimoase crime neelucidate din istoria americană. Ea a inspirat numeroase filme şi cărţi şi rămîne sursa unor nesfîrşite speculaţii. Acum, fostul ofiţer LAPD Steve Hodel afirmă că a rezolvat cazul. Este o poveste scandaloasă, implicînd Hollywood-ul, orgii sexuale sado-masochiste şi cîţiva artişti faimoşi.

Prin anii ’40, George Hodel era un medic bogat şi talentat din Los Angeles, ce organiza adevărate orgii în exotica sa casă, la care invita vedete de la Hollywood, precum şi prieteni ca fotograful suprarealist Man Ray sau regizorul John Hus­ton. Elizabeth Short, o frumoasă star­letă de 22 de ani, a fost găsită moartă în 1947 – fusese torturată, trupul îi fusese secţionat, secat de sînge, şi poziţionat precum în fai­moa­sa fotografie a lui Man Ray, nu­mită “Minotaurul”.

Presa a numit-o Da­lia neagră, din pricina părului lung şi negru. Investigaţia a implicat 250 de ofiţeri, zeci de suspecţi che­s­tionaţi, dar criminalul nu a fost găsit niciodată. Steve Hodel, fost poliţist la Omuci­deri în L.A., a început să inves­ti­ghe­ze această crimă după moartea tatălui său, în 1999, cînd a desco­pe­rit în casa acestuia două filme în ca­re apărea Elizabeth Short.

A înce­put să cerceteze trecutul acestuia şi a aflat că era un sadic, care comi­se­se incest asupra fiicei de 14 ani, dar care fusese achitat în ciuda mărtu­ri­ei şocante a fetei. Hodel Jr. conside­ră că tatăl său era un personaj de ti­pul dr. Jekyll şi dl. Hyde, un ucigaş în serie responsabil de moartea a încă 20 de persoane. Crimele lui au fost muşamalizate pentru că făcea par­te dintr-un grup ce efectua a­vor­turi şi era protejat de către po­li­ţişti corupţi ai LAPD, întrucît ştia multe dintre secretele acestora.

Steve sugerează că dovezile ce îl lea­gă pe tatăl său de Dalia neagră au fost intenţionat distruse de că­tre poliţie, după ce doctorului Ho­del, princi­pa­lul suspect în acest caz, i s-a permis să plece din ţară înainte de a fi arestat. Steve Hodel şi-a pu­blicat rezultatele investi­ga­ţiei în­tr-o carte numită “Răzbunătorul Da­liei negre”.

De la crimă la bestseller

O altă crimă rămasă nere­zol­vată în anii ‘50, în Los Angeles, a marcat viaţa unui băiat de 11 ani, care a devenit apoi cel mai bine vîndut scriitor de romane poliţiste din America. La 10 ani de la moartea lui Betty Short, mama lui James Ellroy, au­to­rul “L.A. Confidential” şi “Dul­cele sărut al Daliei”, a fost omorîtă. Moartea acesteia a născut o fascinaţie faţă de ca­zul Daliei negre, în principal pentru asemănările dintre aces­te crime. Ecranizarea căr­ţii sale, în regia lui Brian De Palma şi avîndu-i în distribuţie pe Josh Hartnett şi Scarlett Jo­hansson, a fost no­mina­li­za­tă la Oscar.

Documentar – duminică, 22.00, Viasat Explorer