Adidas vs. Puma

Apropo.ro / 19.11.2007, 00:00
Adidas vs. Puma
Finala Cupei Mondiale din 2006 n-a fost doar o bătălie între echipele Franţei şi Italiei, ci şi între sponsorii acestora, cei doi giganţi ai echipamentului sportiv, Adidas şi Puma. Duelul lor pentru prestigiu şi supremaţie în afaceri a început acum peste 80 de ani, într-un mic oraş din Germania.

În oraşul bavarez Herzogenaurach, Christoph Dassler muncea într-o fabrică de pantofi, în timp ce soţia lui, Pauline, avea o mică spălătorie. După şcoală, fiul lor, Rudolf, mai dădea o mînă de ajutor la fabrică, asta pînă cînd a fost recrutat să lupte în primul război mondial. S-a întors teafăr de pe front şi, după o slujbă într-o fabrică de porţelan şi o afacere cu vînzarea en-gros de piele tăbăcită, Rudolph a înfiinţat, în 1924, Fabrica de încălţăminte Fraţii Dassler, alături de fratele său mai mic, Adolf “Adi”, brutar la acea vreme. Cei doi au început această aventură în spălătoria mamei lor, făcînd pantofi de sport cu cele mai rudimentare mijloace. La Jocurile Olimpice din 1936, Adi Dassler a ajuns în satul olimpic cu o valiză plină de ghete cu crampoane, convingîndu-l pe atletul american Jesse Owens să poarte o pereche. Owens a cîştigat patru medalii de aur, astfel că succesul pantofilor Dassler a atras atenţia celor mai faimoşi sportivi din lume. Biroul celor doi era bombardat cu scrisori de pretutindeni, iar antrenorii echipelor naţionale erau cu toţii interesaţi de produsul lor. Înainte de cel de-al doilea război mondial, fraţii Dassler ajunseseră să vîndă 200.000 de perechi pe an.

Conflictul biblic
Ambii fraţi s-au înscris în Partidul Nazist dar, în timpul războiului, între cele două familii au apărut tensiuni şi relaţiile s-au răcit. Momentul decisiv a fost un atac al aliaţilor, în 1943, cînd Adi şi soţia lui au coborît în adăpostul în care se aflau deja Rudolf şi familia acestuia. “Nenorociţii sînt aici din nou”, a spus Adi, referindu-se aparent la avioanele inamice – Rudolf a fost convins că era vorba de ai lui. Cînd acesta a fost ridicat de soldaţii americani şi acuzat că ar fi fost membru SS, nu s-a îndoit de faptul că fratele său, Adi, l-a turnat. În 1948, cei doi şi-au împărţit afacerea şi, din acea zi, rivalitatea dintre cele două companii a ţinut lumea sportului în suspans. Adolf şi-a botezat firma Adidas, iar Rudolf – Ruda (după primele litere ale numelui său). Mai tîrziu, Ruda a devenit Puma, dar a rămas o companie mică, de provincie, urmînd ca Armin Dassler, fiul lui Rudolf, să o transforme în ceea ce este astăzi: cel mai mare producător de articole sportive după Nike şi Adidas.