Adio telefoane mobile în închisori?

De: Marian Andrei / 19.08.2013, 14:00
Adio telefoane mobile în închisori?
Un proiect de lege inițiat de Administrația Penitenciarelor prevede instalarea de sisteme care să bruieze semnalul telefoanelor mobile în penitenciare.

Propunerea a fost făcută după ce statisticile au arătat că un deținut din șase a folosit în acest an un telefon mobil, deși aparatele sunt interzise în închisori.

În primele șase luni din 2013, în închisori au fost găsite 5.600 de telefoane. Având în vedere că în acest moment sunt închise peste 33.000 de persoane, la un calcul simplu rezultă că unul din șase deținuți a avut un telefon mobil anul acesta.

După ce și-au dat seama că nu pot stopa fenomenul doar prin percheziții periodice, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor vor să introducă un sistem prin care telefoanele să fie bruiate.

Telefoanele mobile reprezintă, pentru deținuți, puntea de legătura cu lumea exterioară. În acest fel, aceștia reușesc să își continue nestingheriți activitatea infracțională.

Telefoanele mobile au apărut în penitenciare încă din 1998 și nu a trecut mult timp până când să devină nelipsite din celule.