Administratorilor romani ar trebui sa le fie rusine

Apropo.ro / 12.12.2007, 09:31
Administratorilor romani ar trebui sa le fie rusine
Fondul olandez MEI RBF, unul dintre cei mai activi investitori straini de pe Bursa, a adus pentru investitori un randament de 56,6%

Fondul olandez MEI Roemenie En Bulgarije (MEI RBF), unul dintre cei mai activi investitori straini de pe Bursa, a adus pentru investitorii sai pe primele 11 luni ale acestui an un randament de 56,6%. In comparatie, cel mai performant fond romanesc, KD Maximus, a obtinut in perioada similara un castig de 21,8%.

"Nu pot sa-mi imaginez ca niciunul dintre fondurile mutuale (romanesti – n.red.) nu a depasit 25% de la inceputul anului. Unor administratori de fonduri din Romania ar trebui sa le fie rusine cu randamente de sub 5%", a declarat pentru ZF Peter Mars, director la Middle Europe Investments (MEI).

"Fondurile romanesti ar trebui sa performeze mai bine de atat.

Ele cunosc foarte bine piata, iar marimea relativ redusa a acestora ar trebui sa le ofere mai multa flexibilitate in ceea ce priveste vanzarea si cumpararea de actiuni", este de parere Mars.

RBF, care si-a orientat portofoliul de actiuni exclusiv pe piata de capital din Romania si Bulgaria, a ajuns sa administreze numai in tara noastra peste 80 mil. euro.

In tara vecina participatiile in cadrul companiilor locale se apropie de 40 mil. euro, conform ultimelor raportari.

"Avem 50 mil. euro investite pe RASDAQ. Si piata din Bulgaria a performat bine, dar numai piata romaneasca a adus o crestere de 30% a activului net, daca scadem si influenta cursului valutar", sustine Mars.

Â