„Adrian Iovan poartă întreaga răspundere a accidentului”

De: Mia Nicolescu / 25.01.2014, 14:30
Prodecanul Facultății de Inginerie Aerospațială susține că, în cazul accidentului din Apuseni, "pilotul comandant poartă întreaga răspundere a accidentului în sine", argumentând că Adrian Iovan ar fi trebuit să se întoarcă din drum când a început givrajul.

Octavian Thor Pleter, conferențiar doctor inginer, care se recomandă „specialist în inginerie aerospațială cu 30 de ani vechime”, afirmă, într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX că se vede „obligat” să ia atitudine față de „culpabilizarea ROMATSA în criza accidentului aviatic din Munții Apuseni”.

„Pilotul comandant poartă întreaga răspundere a accidentului în sine”, spune Pleter, enumerând mai multe considerente pe care își bazează afirmația.

Acesta argumentează că Adrian Iovan a planificat și a efectuat un zbor „în condiții meteorologice de îngheț sever, condiții evidente din prognozele la care avea acces înainte de decolare”.

„Totuși decizia comandantului a fost de a continua pe traiectul planificat; decizia normală în acest caz ar fi fost un viraj de 180 de grade pentru a ieși cât mai repede din frontul atmosferic în care intrase și aterizarea la cel mai apropiat aeroport neafectat de frontul atmosferic, în acel caz Sibiu”, mai spune Pleter, apreciind că „prin această manevră elementară zborul era salvat”.

Pleter mai arată că ipoteza că echipajul nu ar fi sesizat givrajul este infirmată categoric, atât de declarația unui pasager, cât și de natura cererilor adresate prin radio centrului de control de la București, printre care cererea de a coborî – „tentativă evidentă pentru a ieși din frontul atmosferic de îngheț pe dedesubt”.

Adrian Iovan

Citește mai multe despre „Prodecan Facultatea de Inginerie Aerospațială: Iovan poartă răspunderea producerii accidentului” pe Mediafax.ro!