Adrian Stoica acuzat ca a facut presiuni asupra unui arbitru

Apropo.ro / 28.08.2004, 14:40
Adrian Stoica acuzat ca a facut presiuni asupra unui arbitru
Arbitrul canadian Chris Grabowecky a afirmat ca a fost nevoit sa mareasca nota gimnastului rus Alexei Nemov în finala olimpica la bara fixa, la presiunea președintelui juriului de concurs, românul Adrian Stoica, informeaza site-ul canadian "CTV.com". Fostul campion mondial Chris

Arbitrul canadian Chris Grabowecky a afirmat ca a fost nevoit sa mareasca nota gimnastului rus Alexei Nemov în finala olimpica la bara fixa, la presiunea președintelui juriului de concurs, românul Adrian Stoica, informeaza site-ul canadian „CTV.com”.

Fostul campion mondial Chris Grabowecky s-a aflat printre arbitrii care au acordat notele în finala de la bara fixa, de luni seara, unde a concurat și gimnastul rus Alexei Nemov. În momentul în care Nemov a primit nota 9,725, mulțimea și-a exprimat vehement nemulțumirea, considerînd ca aceasta este prea mica. În jur de 13.000 de spectatori furioși s-au manifestat zgomotos timp de zece minute, în semn de protest fața de punctajul acordat gimnastului rus.

Potrivit site-ului canadian CTV.com, Grabowecky a declarat ca directorul tehnic al Federației Internaționale de Gimnastica, Adrian Stoica, i-a cerut sa mareasca nota.  „Mi-a spus: «Nota acordata de tine este mai mica decît ar trebui. Aș aprecia daca ai mari-o»”, a declarat Grabowecky. Temîndu-se ca daca nu va schimba nota va fi eliminat din juriu, Grabowecky a spus ca o va mari. Astfel, canadianul a modificat nota de la 9,650 la 9,750.

Chris Grabowecky a descris, într-un interviu pentru CTV News presiunea din acel moment: „Era asurzitor. Nici nu puteai sa gîndești limpede, atît de puternic era zgomotul… Era aproape înfricoșator… Sa stai acolo raspunzînd în fața unui arbitru superior, cu 13.000 de oameni huiduind și cu o televiziune internaționala”.

Într-un interviu acordat, marți, publicației „Washington Post”, Adrian Stoica a recunoscut ca nota a fost corectata, dar ca arbitrii nu au ținut cont de presiunea spectatorilor. Românul susține ca nota s-a bazat pe o reanalizare a elementelor tehnice ale lui Nemov. „Nemov a avut un exercițiu foarte spectaculos. Acești doi arbitri (n.r. arbitrul canadian și cel malaysian) au notat foarte strict greșelile facute de Nemov. Le-am cerut sa analizeze execuția în ansamblu și au facut acest lucru fara nici o problema. A fost doar o analiza puțin mai severa, atîta tot”, a declarat Soica.

„Washington Post” descrie ceea ce s-a petrecut în seara finalei masculine la bara fixa. „Stoica s-a îndreptat catre masa arbitrilor și le-a cerut persoanelor care acordasera cele mai mici doua note sa își revizuiasca evaluarea. Nici un arbitru nu comisese vreo eroare. Dar, potrivit lui Stoica, aceștia au aplicat prea strict regulamentul și astfel au dat un rezultat diferit de parerea opiniei publice. Dintre cei șase arbitri de la bara fixa, cei din Canada și Malaysia au acordat cele mai mici note, 9,60, respectiv 9,70”, scrie „Washington Post”.

CTV.com informeaza ca și arbitrul malaysian a marit nota lui Alexei Nemov. „Arbitrul malaysian a marit și el nota, care l-a postat pe Nemov, cu o medie de 9,762,  pe locul al cincilea. Gimnastul rus trebuia sa obțina peste 9,787 pentru a cîștiga medalia de bronz”, scrie CTV.com.

Mediafax