Aerul de la metrou ne afectează grav sănătatea

Apropo.ro / 28.07.2013, 10:00
Aerul de la metrou ne afectează grav sănătatea
Aerul de la metrou are un nivel maxim admisibil al noxelor depășit de opt ori din pricina găurilor de aerisire proiectate greșit.

Limita noxelor periculoase pentru om este depășită de opt ori la metrou„, declară Ion Rădoi, liderul de sindicat al salariaților de la Metrorex. Acesta citează studiul unui savant suedez, Hanna Karlsson, cercetător la Institutul Karolinska din Stockholm, care a analizat poluarea produsă de transportul în subteran în mai multe capitale din Europa.

Particulele din aerul de la metrou au cel mai distrugător efect aupra ADN-ului uman. Concluzia este formulată pe baza comparației cu emisiile auto și cu particulele formate ca urmare a arderii lemnului. „Aerul din metrou cuprinde un număr mai mare de particule de fier, care apar prin frecarea roților de șine. Când ajung în organismul uman exercită o acțiune ucigătoare asupra ADN-ului, sporind, astfel, riscul apariției unor afecțiuni canceroase„, se arată în studiul original al savantului Karlsson.

Liderul de sindicat Ion Rădoi are o explicație pentru nivelul mare al poluării de la metrou. „Totul se datorează greșelilor în proiectarea gurilor de aerisire de pe tunelele de metrou. Ar trebui regândite și refăcute, dar acest lucru necesită investiții și nimeni nu are de gând să aloce aceste sume„, a precizat Rădoi. Acesta a mai anunțat că, din cauza noxelor și a condițiilor proaste de lucru, din 1990 și până acum, „în fiecare an, în medie 15 colegi nu prind pensia