„Aferim!” şi „Comoara”, printre lungmetrajele româneşti prezente la Melbourne Film Festival

De: Nicoleta Nicolae / 24.07.2015, 18:00
Peliculele româneşti "Aferim!", de Radu Jude, "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean, "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, şi "Ramona", de Andrei Creţulescu, au fost selectate la cea de-a 64-a ediţie a Melbourne International Film Festival din Australia.

Scurtmetraje, lungmetraje şi documentare din 68 de ţări, printre care Australia, Austria, Germania, Franţa, Elveţia, Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud şi România vor fi prezentate în cadrul unuia dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, care concentrează apariţii actuale în industria mondială, în programul său fiind incluse şi retrospective, întâlniri şi discuţii, informează site-ul oficial al evenimentului, miff.com.au.

România este reprezentată în festival de lungmetrajele „”Aferim!”, de Radu Jude, „Comoara”, de Corneliu Porumboiu, şi „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, documentarul „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, şi de scurtmetrajul „Ramona”, de Andrei Creţulescu.

Acestea vor beneficia de câte două proiecţii, festivalul punând la dispoziţia cinefililor zece săli de cinema.

„Aferim!”, pentru care Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin 2015, este considerat „un drum splendid şi nervos prin trecutul României”, potrivit twitchfilm.com, în timp ce „Comoara” a fost recent menţionat de site-ul fourthreefilm.com ca fiind de neratat la acest festival.

„Aferim!” este un lungmetraj istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache şi Alexandru Bindea.

Filmul „Comoara” spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită. Într-o seară, un vecin îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi, jumătate – jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri. Rolurile principale din filmul „Comoara” sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele „Aferim!”, „Câinele japonez”, „Domnişoara Christina”), Adrian Purcărescu şi actorul amator Corneliu Cozmei.

Pelicula „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2015. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt actorii care deţin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu. Despre „Un etaj mai jos”, editorii The Hollywood Reporter spun că este o peliculă „puternică, tăioasă şi revoluţionară”, în timp ce Variety scrie că „este un anti-thriller captivant”.

Sursa: MEDIAFAX