Afla povestea aurului romanesc

Apropo.ro / 26.10.2011, 14:00
Afla povestea aurului romanesc
Putini romani stiu ca tara lor a avut si inca are unele dintre cele mai mari rezerve de minereuri aurifere intre toate tarile lumii.

Istoria cautarii si prelucrarii aurului in spatiul carpato-danubiano-pontic este una deosebit de veche – preistorica.

Pe baza mai multor studii detaliate, se poate afirma ca exploatarea aurului din zacamintele de la Rosia Montana, Caraci si Cainel, a inceput inca din timpuri preistorice.

Primii care au fost atrasi ca un magnet de aurul dacilor nu au fost romanii, asa cum se crede in mod obisnuit, ci primele triburi de greci. Pe lista invadatorilor ahtiati dupa aurul din Apuseni au urmat, la rand, stravechii persi.

aur

Primele incercari de cucerire a minelor aurifere ale dacilor au aparut inca din perioada imparatului Domitian. Dar cucerirea a fost desavirsita de Traian.

Exista date istorice care dezvaluie faptul ca, pe intreaga perioada a ocupatiei romane, nu mai putin de 500 tone de aur si 950 tone de argint au parasit Dacia pentru a consolida economic Imperiul Roman.

Putini romani stiu ca orase pe care astazi le admira cu un sentiment de frustrare si invidie, orase precum Budapesta, Viena, Roma, Istambul, Sankt Petersburg si Moscova, au fost construite, in masura mai mica sau mai mare, si cu aur extras din zacamintele noastre.

Citeste mai multe detalii despre aurul romanesc, pe Descopera.ro