AFR îi apara pe jucatorii stelisti

Apropo.ro / 23.02.2004, 10:50
AFR îi apara pe jucatorii stelisti
Asociația Fotbaliștilor Români (AFR) considera ca jucatorii steliști Dorinel Munteanu, Mirel Radoi, Florentin Dumitru și Nicolae Dica nu ar trebui sa fie suspendați pentru ca au refuzat convocarea la echipa naționala, vinovați pentru situația creata fiind

Asociația Fotbaliștilor Români (AFR) considera ca jucatorii steliști Dorinel Munteanu, Mirel Radoi, Florentin Dumitru și Nicolae Dica nu ar trebui sa fie suspendați pentru ca au refuzat convocarea la echipa naționala, vinovați pentru situația creata fiind Gigi Becali și Dumitru Dragomir.

Într-un comunicat remis, duminica, agenției MEDIAFAX, AFR susține ca cei patru jucatori steliști „sînt victime în acest caz” și nu merita sa fie suspendați.

Redam integral conținutul comunicatului AFR:

„Asociația Fotbaliștilor Români considera ca sînt necesare unele precizari legate de situația incalificabila și fara precedent creata de complicitatea evidenta și daunatoare dintre Liga Profesionista de Fotbal și FC Steaua:

1. AFR susține ca jucatorii Dorinel Munteanu, Mirel Radoi, Florentin Dumitru și Nicolae Dica au cazut în capcana jocurilor de interese practicate de catre perechea abuziva Becali-Dragomir, care, prin dictatura banului, a ajuns sa-și rezolve conflictele personale. Daca Dorinel Munteanu, la vîrsta, valoarea și experiența lui, a fost îngenuncheat atît de ușor, va închipuiți cît de profund a patruns fenomenul de subordonare în rîndurile tinerilor jucatori steliști.

2. Dictatura instaurata de catre Gigi Becali la Steaua și sprijinita de Dumitru Dragomir – vezi cazurile Miu și Bordeanu – i-a timorat pe fotbaliști, le-a diminuat personalitatea și i-a transformat în unelte. AFR afirma în cunoștința de cauza ca aceasta dictatura exista la FC Steaua. Concret, jucatorii din Ghencea au fost primii care au aderat la sindicatul nostru. Numai ca, dupa ce au depus adeziunile, Mirel Radoi a fost sunat de Gigi Becali, care le-a interzis lui și celorlalți jucatori sa se înscrie în AFR, iar fotbaliștii s-au conformat.

3. AFR nu înțelege cum un personaj de factura lui Gigi Becali a putut sa propuna înființarea unui sindicat al ziariștilor, pe care sa-l și conduca. Daca el a pus și pune pumnul în gura propriilor jucatori, imaginați-va cum ar primejdui Gigi Becali libertatea presei!

4. Gigi Becali și Dumitru Dragomir determina jucatorii sa nu vina la lot, uitînd ca fotbaliști de talia lui Hagi, Dobrin și Balaci, cei mai mari jucatori români din toate timpurile, au slujit necondiționat echipa naționala. Hagi a jucat aproape doua decenii, indiferent ca o facea pe noroi, nisip sau zapada. Dobrin a fost nedreptațit cînd nu a evoluat nici un minut în Mexic ’70, dar a revenit cu inima deschisa la prima reprezentativa și a batut singur Cehoslovacia. Balaci a intrat dupa trei operații de menisc și a «murit» pe teren pentru tricolor. Dar Gigi Becali și Dumitru Dragomir, în special ultimul, n-au cum sa înțeleaga ce înseamna toate aceste lucruri. Performanțele lui Dragomir se numesc «Scornicești» și «Victoria», unde cîștiga numai prin șantaj și aranjamente.

5. În opinia noastra, principalul vinovat pentru haosul din fotbalul intern este Dumitru Dragomir, care a calcat repetat în picioare, prin comisiile ligii, drepturile jucatorilor și a trasat toate litigiile în defavoarea acestora. Acum s-a întors 180 de grade, aparînd patru jucatori de la clubul protejat de el, președintele LPF fiind practic cel care a orchestrat din umbra boicotarea echipei naționale.

6. Ghidîndu-se în viața dupa deviza «dezbina și stapînește», Dumitru Dragomir s-a aflat în ultima vreme în spatele majoritații conflictelor și scandalurilor din lumea fotbalului. Vezi «diversiunea Lucescu» de care a uzat, încercînd debarcarea lui Iordanescu și punerea în poziții adverse a celor mai mari antrenori români. În plus, Dragomir se gasește la originea dezbinarii familiei Becali, folosindu-l pe Gigi împotriva verilor lui, Ioan și Victor.

În consecința, AFR apreciaza ca fotbaliștii Dorinel Munteanu, Mirel Radoi, Florentin Dumitru și Nicolae Dica sînt victime în acest caz și nu se cuvine sa fie suspendați, raul urmînd a fi cautat în birourile celor doi conducatori, Gigi Becali și Dumitru Dragomir. AFR cere ca oamenii responsabili din fotbal sa mediteze și sa adopte, pentru binele fotbalului românesc, masurile corecte”.

Jucatorii steliști Mirel Radoi, Florentin Dumitru, Dorinel Munteanu și Nicolae Dica au refuzat convocarea la echipa naționala pentru turneul din Cipru. Ei au trimis la Federația Româna de Fotbal (FRF) adrese prin care anunțau ca se retrag de la echipa naționala daca nu beneficiaza de același tratament ca și fotbaliștii români care activeaza în strainatate. Comisia de Disciplina a Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) va analiza, marți, cazul celor patru jucatori.

Mediafax