Africanul care a împădurit deșertul

Apropo.ro / 23.01.2014, 14:15
Africanul care a împădurit deșertul
Din dorința de a schimba ceva în viața lui, dar și pentru a fi un model pentru alții, fermierul Yacouba a găsit metoda prin care să înverzească zona deșertică.

Yacouba Swadogo a încercat de unul singur să rezolve probleme crizei prin care trece țara sa, Burkina Faso. El locuiește undeva la nord, acolo unde există o zonă de deșert.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Fermierul are în plan împădurirea zonei deșertice. Cum solul nu permite dezvoltarea de vegetație abundentă, bărbatul a început prin a pregăti temeinic terenul.

A făcut linii în care a săpat gropi în care a pus pământ fertil cu bălegar, apoi a adăugat semințele de plante. Ceilalți fermieri au râs de el la început, li s-a părut că va depune o muncă titanică și în zadar. Nu s-a lăsat, ci a crezut în scopul său și în rezultatele bune pe care urma să le aibă.

În perioadele ploioase, apa se va aduna în gropile săpate de el. Metoda va fi ideală pentru lunile de secetă.

În 20 de ani de muncă continuă, fermierul a transformat 1.200 mp de teren uscat în pădure, unde acum se dezvoltă și cresc peste 60 de specii de copaci.

impadurire

Deși vecinii săi l-au luat drept nebun, acum observă că metoda lui este genială. Fermierul face în prezent workshopuri dedicate în care le spune tot ceea ce a învățat și el.

Dacă nu ieși în față să vorbești lumii întregi, toate cunoștințele tale nu vor ajuta umanitatea„, spune Yacouba.

În 2010, regizorul Mark Dodd a realizat un documentar bazat pe experiențele lui Yacouba – „The Man Who Stopped the Dessert”. Documentarul sfidează ideea cum că Africa are nevoie de ajutor din partea celorlalte națiuni pentru a-și rezolva problemele. Filmul a ajutat la strângerea unor fonduri care au mers la Yacouba și ceilalți fermieri din zonă.

Yacouba a mai avut de înfruntat mafia locală, care au reușit să defrișeze din pădure. Fermierul nu și-a pierdut speranța, ci spune că va continua cu proiectul său până când lucrurile vor fi așa cum trebuie să fie.