Aglomeratie la banci pentru Euro

Apropo.ro / 03.01.2002, 17:51
Aglomeratie la banci pentru Euro
Introducerea în circulație a monedei unice europene, la 1 ianuarie, a determinat creșterea numarului de clienți la ghișeele bancilor comerciale și la casele de schimb valutar din România. Corneliu Cojocaru, purtator de cuvînt al Bancii Comerciale Române (BCR), a


Introducerea în circulație a monedei unice europene, la 1 ianuarie, a determinat creșterea numarului de clienți la ghișeele bancilor comerciale și la casele de schimb valutar din România.

Corneliu Cojocaru, purtator de cuvînt al Bancii Comerciale Române (BCR), a declarat ca ziua de joi a adus la unitațile bancii un numar mai mare de clienți care au dorit sa schimbe în lei sau în euro valutele care ies din circulație.

„Unii clienți cumpara euro pentru ca trebuie sa calatoreasca în strainatate, alții sînt colecționari, iar unii doresc sa își țina economiile în euro, dar aceasta este categoria cea mai puțin numeroasa”, a afirmat Cojocaru.

El a adaugat ca, în funcție de solicitari, BCR ar putea aduce, pîna la sfîrșitul acestei luni, înca doua transporturi de monede și bancnote euro, pe lînga cele peste zece milioane de euro asigurate în luna decembrie.

Purtatorul de cuvînt al Bancii Române pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD-GSG), Viorel Ispas, a spus ca instituția bancara pe care o reprezinta a efectuat cîteva tranzacții cu euro, dar volumul acestora nu este foarte ridicat. Ispas a adaugat ca este posibil ca în zilele urmatoare, cînd perioada concediilor va lua sfîrșit, cererea de euro sa creasca.

Banc Post informeaza ca cea mai importanta cerere de euro se înregistreaza la filialele sale din zona Transilvaniei și în București. Banca a adus un transport de cîteva milioane de euro pentru a putea face fața eventualelor solicitari.

Și ING Bank a efectuat prima tranzacție cu euro pentru persoane fizice înca de la primele ore ale dimineții. De asemenea, banca a furnizat euro în numerar chiar și altor banci din România.

În schimb, puține case de schimb valutar private din București au efectuat, pîna la jumatatea zilei de joi tranzacții cu euro, fie ca urmare a faptului ca nu au reușit sa achiziționeze euro de la bancile comerciale, fie pentru ca patronii nu au stabilit cotațiile pentru moneda unica europeana.

Astfel, la casele de schimb Condors, Edmond și Picus, nu au fost realizate, joi, operațiuni de schimb cu euro, fiindca firmele nu reușisera înca sa se aprovizioneze de pe piața interbancara.

Cererea de euro nu a fost foarte mare, iar tranzacțiile cu dolari sau marci au urmat cursul unei zile obișnuite. Unii dintre operatori se așteapta totuși ca cererea sa creasca în urmatoarele zile, ca urmare a necesitații dictate de calatoriile peste hotare.

În București, cursul de schimb pentru euro, afișat de casele de schimb, variaza la cumparare între 27.500 de lei și 28.100 de lei, iar la vînzare între 28.700 de lei și 29.000 de lei.

Clujenii au fost prezenți în numar mare la ghișeele bancilor și caselor de schimb valutar pentru a-și schimba economiile în euro. Cei care au cumparat euro au declarat ca, în opinia lor, schimbarea valutei în euro este cea mai buna afacere.

Alții au stat la coada numai pentru a-și deschide conturi în noua moneda europeana. Banca Comerciala Româna va converti gratuit în euro, pe parcursul acestei luni, conturile de disponibilitați la vedere și depozitele la termen.

La casele de schimb valutar din Cluj la cumparare prețul unui euro a fost de 28.000 de lei, iar la vînzare de 29.000 lei.

BNR a anunțat, joi, un curs de 28.814 lei/ euro, în creștere cu aproape 1.000 de lei fața de ultima cotație a anului trecut. Aprecierea monedei americane fața de leu a fost mai redusa, dolarul fiind mai scump cu aproximativ 200 de lei la casele de schimb și cu 300 de lei peste ultima cotație comunicata în 2001 de banca centrala.

Sursa: Mediafax

Tags: