Agricover: Circa 70% dintre agricultori nu vor primi subventia UE

Apropo.ro / 17.07.2007, 12:02
Agricover: Circa 70% dintre agricultori nu vor primi subventia UE
Aproape 70 % dintre agricultori nu pot primi subventii din fonduri UE întrucât detin terenuri agricole cu suprafete reduse, iar plata este acordata pentru proprietati care au minim un hectar, împartit în parcele de cel putin 0,3 hectare, potrivit firmei Agricover. "Majoritatea

Aproape 70 % dintre agricultori nu pot primi subventii din fonduri UE întrucât detin terenuri agricole cu suprafete reduse, iar plata este acordata pentru proprietati care au minim un hectar, împartit în parcele de cel putin 0,3 hectare, potrivit firmei Agricover.

„Majoritatea agricultorilor români nu pot primi finantare conform Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, fie pentru ca terenurile aflate în proprietatea fermierilor sunt prea mici, fie pentru ca acestia nu beneficiaza de informatiile si mijloacele necesare accesarii fondurilor”, a declarat, într-un comunicat, Robert Arsene, directorul general al Agricover, companie care are activitati de productie si servicii agricole pe piata româneasca.

Numarul total al gospodariilor taranesti din România este de circa 4,5 milioane. Dintre acestea, conform estimarilor Ministerului Agriculturii, aproximativ trei milioane de poprietati agricole au suprafete mai mici de un hectar, astfel ca nu pot accesa plata din fonduri UE, estimata la 50 de euro pe hectar, arata Agricover.

În aceste conditii, subventiile primite de la Uniunea Europeana în 2007, în valoare totala de 440 milioane euro, vor fi împartite numai între cei 1,5 milioane de agricultori care au în proprietate sau arenda peste un hectar de teren.

Mediafax