Agricultorii vor primi subventiile UE cu o întârziere de doua luni

Apropo.ro / 20.09.2007, 13:37
Agricultorii vor primi subventiile UE cu o întârziere de doua luni
Agricultorii vor primi cu o întârziere de pâna la doua luni subventia pe suprafata din fondurile UE si plata complementara de la bugetul de stat, întrucât Agentia de Plati si Interventie în Agricultura (APIA) va face verificari suplimentare în teren privind datele din cererile de

Agricultorii vor primi cu o întârziere de pâna la doua luni subventia pe suprafata din fondurile UE si plata complementara de la bugetul de stat, întrucât Agentia de Plati si Interventie în Agricultura (APIA) va face verificari suplimentare în teren privind datele din cererile de plata.

Numarul mai mare de controale înseamna extinderea termenului alocat verificarilor cu circa doua luni, si, în consecinta, amânarea autorizarii platilor si a acordarii banilor. Initial, perioada de distribuire a sumelor catre agricultori era stabilita pentru 1 decembrie 2007-30 iunie 2008.

Întârzierea se refera la plata subventiei din fonduri UE, estimata la circa 50 de euro pe hectar, si o sumei complementare de la bugetul de stat, de circa 30 de euro pe hectar. Agricultorii mai primesc si alte forme de sprijin în afara de aceste plati, precum finantarea de la bugetul de stat a înfiintarii culturilor de toamna cu 400-500 de lei pe hectar, în functie de tipul de cultura.

„În regulamente este prevazut sa controlam un esantion de circa 6% din suprafata, pâna la 30 septembrie, iar acest termen va fi respectat. Pentru ca am constat însa multe date eronate în cereri trebuie sa marim numnarul de verificari, ajungând la peste 10% din suprafata. Aceste controale în plus le vom finaliza pâna la 30 noiembrie”, a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general interimar al APIA, Doru Nechiti.