Ai exagerat la masa de Crăciun? Ce trebuie să faci să-ţi protejezi organismul

De: Cătălina Matei / 29.12.2016, 10:51
Ai exagerat la masa de Crăciun? Ce trebuie să faci să-ţi protejezi organismul
Sărbătorile vin, iar întâlnirea şi petrecerea timpului cu familia şi prietenii apropiaţi ne încarcă de emoţii pozitive, benefice pentru organism. Asta dacă nu cădem în extrema exagerărilor de orice natură, care, aşa cum ştim cu toţii, ne pot supune la grele încercări.

„Pentru a înţelege mai bine de ce trebuie să ne ferim, voi enumera principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare: fumatul, dislipidemia, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, sindromul metabolic, stresul, alcoolul. Mai adaugăm şi factorii precipitanţi din mediul exterior (frigul) şi practic avem un tablou complet al unei perioade frumoase din an care se poate transforma într-un dezastru pentru noi şi familie”, precizează dr. Claudiu Chivu pentru Gândul.

„Sărbătorile nu sunt cu siguranţă cea mai bună perioadă pentru a ne lăsa de fumat, dar putem încerca să menţinem un ritm constant al acestei activităţi nocive, dar inutile. Dacă avem mai mult timp liber, să încercăm să-l petrecem cu familia, nu pufăind ţigară de la ţigară.

Dislipidemiile, acele modificări ale grăsimilor din sânge, cresc semnificativ incidenţa bolilor cardiovasculare. În acest caz, tratamentul presupune renunţarea la grăsimi animale. Greu după Ignat. Hipertensiunea arterială este o boală cu incidenţă din ce în ce mai mare în rândul populaţiei. Aportul de sare crescut şi ingestia de lichide peste medie pot precipita criza hipertensivă, iar meniul nostru de sărbători tocmai de asta abundă: sare din tobă, cârnaţi, caltaboşi şi alte bunătăţi şi lichide, mai mult sau mai puţin alcoolizate, deoarece sarea provoacă sete. Mai mâncăm la desert doboş, alivenci, poale-n brâu, iar glicemia e la nivelul aurorei boreale, că tot e sezonul. Dacă stăm numai în casă, bem şi mâncăm, aşa că se poate spune că suntem şi sedentari. Cât despre stres, voi enumera câteva posibile acţiuni care includ şi acest ingredient: drumul cu maşina până la supermarket, în circulaţia premergătoare sărbătorilor, interpelările concurenţilor de trafic, decizia de a alege un anume cadou cuiva sau asupra meniului când ai invitaţi, contracţia portmoneului la frig, cursa de a ajunge primul la casa de marcat. Cât despre alcool, este apreciat la scara mare în această perioadă, dar dacă îl consumăm în exces putem precipita un infarct miocardic sau accident vascular cerebral’, subliniază medicul Claudiu Chivu.

Lucrurile sunt simple în teorie, dar cumpătarea şi legea măsurii în toate sunt de bază. „Dacă întâmplarea face să fim actorii unui exces, să încercăm cel puţin să nu fie un şir. O plimbare liniştită dupa masă, o vizită la sala de sport sau la bazinul de înot sunt binevenite. Nu întâmplător, noaptea de Revelion este marcată în multe capitale ale lumii printr-un maraton. Sportul, mişcarea, interacţiunea liniştită şi afectuoasă cu cei din jurul nostru trebuie să fie un mod mai responsabil de a petrece chiar şi sărbătorile de iarnă. Şi atunci vom avea o inimă puternică pe perioada întregului an’’, precizează dr. Chivu pentru Gândul.

Durerea de cap la frunte şi la ceafă, acompaniată de ameţeli, vertij sau senzaţia de presiune, toate astea sunt semne că ar trebui să ne măsurăm tensiunea arterială. ‘’Durerea ca o gheară în piept, mai ales dacă este prelungită şi acompaniată de o stare generală rea, ar putea să semnalizeze un infarct în derulare. Transpiraţiile abundente şi setea permanentă pot indica o glicemie crescută. Dacă ni se umflă picioarele, ar putea fi un semn că inima nostră nu rezistă programului de sărbători şi ar trebui să-l schimbăm’’, adaugă Claudiu Chivu pentru Gândul.