Ai grija de ochii tai!

Apropo.ro / 31.07.2002, 15:14
Ai grija   de ochii tai!
Conjunctivitele sunt boli foarte frecvente ale ochiului, ce se manifesta prin inflamarea mucoasei conjunctivale. Boala debuteaza prin senzație de arsura, usturime, "corp strain în ochi", mâncarime. Ochii înroșiți lacrimeaza abundent și pe gene apare dimineața


Conjunctivitele sunt boli foarte frecvente ale ochiului, ce se manifesta prin inflamarea mucoasei conjunctivale. Boala debuteaza prin senzație de arsura, usturime, „corp strain în ochi”, mâncarime.

Ochii înroșiți lacrimeaza abundent și pe gene apare dimineața o secreție purulenta. Fumul, praful, gazele toxice sunt cei mai importanți factori care declanșeaza boala. Conjunctivitele pot fi microbiene, virale, alergice sau traumatice.

De regula, tratamentul se face prin aplicarea de picaturi ce conțin antibiotice sau alte medicamente. În conjunctivitele grave se recurge și la tratament general cu antibiotice, iar în cele alergice se administreaza, atât local, cât și general, preparate pe baza de cortizon.

Pentru cazurile de boala cu secreții abundente se recomanda efectuarea de spalaturi conjunctivale cu acid boric, în proporție de 4%, sau cu alte antiseptice slabe. Masurile profilactice se rezuma la respectarea cu strictețe a normelor de igiena individuala. La bolnavi sunt necesare masuri speciale pentru ca secreția de la ochiul bolnav sa nu ajunga la ochiul sanatos. Se va evita folosirea în comun a anumitor obiecte.

Mariana Nica