Ai întâlnit angajați cu joburi-fantomă?

Apropo.ro / 25.09.2012, 12:20
Ai întâlnit angajați cu joburi-fantomă?
În corporații există angajați care nu-și găsesc menirea, dar care continuă să lucreze în companie.

În ultimii doi-trei ani în sistemul privat s-au făcut restructurări și pentru a concedia oamenii a căror activitate nu se mai justifica.

În corporații încă mai există angajați care nu au fost dați afară deși ei nu-și mai găsesc rostul în companie. Ceea ce fac (sau nu fac) nu intră tocmai în atribuțiile jobului pentru care au fost inițial angajați.

Birocrația internă maschează cu succes pe unii manageri trași pe dreapta sau rămași fără obiect de activitate. Ce rol mai are directorul de vânzări într-o firmă de leasing care nu mai finanțează și, deci, nu mai face vânzări? S-a transformat într-un plimbător de hârtii, mai nou, el reface procedurile companiei, în lipsa altui obiect de activitate. Are un job-fantomă, însă încă e în stare de negare. El întreține o ierarhie croită pentru vremurile bune (2004 – 2008), pentru a cărei reorganizare încă n-a venit scadența„, spune un consultant care a lucrat anterior ca director într-o firmă de leasing.

În unele cazuri se mai întâlnesc și joburi cu titulaturi forțate, create pentru a introduce în organizație o „pilă„.

Am lucrat la o companie în care s-a restructurat o întreagă divizie, care avea 120 de angajați, iar fiecare manager de departament avea sarcina de a vorbi cu angajații, să-i convingă să semneze demisia cu acordul părților. Eu nu am vrut să semnez fără să-mi dea șase salarii compensatorii și a fost scandal, mi-au reproșat că «negociez ca la piață» și că vreau să profit de firmă, care trece printr-o situație dificilă. Nu au avut ce să-mi facă, m-au ținut așa încă trei luni, în care nu făceam absolut nimic – nu pentru că nu voiam, ci pentru că nu aveam ce – până mi-am găsit altceva„, spune Gabriela, care a lucrat ca marketing research specialist într-o companie locală cu activități în domeniul sistemelor și servicii și serviciilor de securitate.

Citește mai multe detalii despre Aveți colegi sau manageri cu joburi-fantomă?, pe ZF.ro