Ai obiceiuri urâte? Înseamnă că vei fi sănătos!

De: Marian Andrei / 11.04.2013, 13:00
Ai obiceiuri urâte? Înseamnă că vei fi sănătos!
Te-ai gândit vreodată că obiceiuri care în percepția majorității denotă o proastă creștere, cum ar fi roaderea unghiillor, tragerea de vânturi, râgâiturile sau trosnitul degetelor sunt de fapt niște practici care aduc beneficii sănătății?

A  scuipa este unul dintre cele mai dezgustătoare obiceiuri, dar cei care obișnuiesc asta se ajută pe sine să respire mai ușor, explică doctorul John Dickinson, de la Universitatea Kent.

Meteo în București și în alte orașe pe vremea.apropo.ro

„În mod normal, respirăm prin nas. Astfel, încălzim și umidificăm aerul inspirat, fapt ce duce la o mai bună absorbție a oxigenului. Totuși, multe persoane au obiceiul de a respira pe gură, fie din cauza unor blocaje la nivelul căilor nazale, fie în timp ce fac sport, spre exemplu, iar aerul rece și uscat pătrunde nefiltrat în plămâni”, a adăugat Dickinson. El a precizat că, în astfel de situații, este indicat să scuipăm cât mai desești pentru că saliva și diverse reziduuri (de la fumat, spre exemplu) blochează, de multe ori, căile respiratorii.

Trosnitul degetelor le face să fie mai flexibile și întărește articulațiile. „Deși în popor se spune că este rău să-ți trosnești degetele, articulațiile chiar au de beneficiat de urma acestui obicei. Multe studii arată că persoanele care practică trosnitul degetelor sunt mai ferite de artrită la bătrânețe, decât cele care nu au acest obicei”, a explicat Chris Edwards, reumatolog consultant la Spitalul General din Southampton.

Nu se cuvinte să tragi vânturi în public, dar flatulația chiar ajută la eliminarea gazelor acumulate în intestin. Flatulând putem să scăpăm de senzația de balonare și de crampele care apar, de regulă, cam la șase ore după masă, din cauza fermentării proteinelor și carbohidraților din mâncare.

Deși am învățat de mici că nu este frumos să râgâim, mai ales de față cu alte persoane, acest obicei ajută la eliminarea gazelor apărute în stomac. Gastroenterologii spun că acest lucru este sănătos, gazele nefiind asimilate de organism. Mai mult, specialiștii susțin la unison că ceea ce organismul nu acceptă, trebuie eliminat pe orice cale.

Dincolo de aspectul inestetic cauzat de rosul unghiilor, acest obicei este considerat murdar de multe persoane, pentru că sub unghii se află numeroase bacterii. Însă imunologul Hilary Longhurst a declarat, pentru „Daily Mail”, că bacteriile de sub unghii pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Când un microorganism pătrunde a doua oară în organism, spre exemplu, sistemul imunitar îl recunoaște și, dacă l-a clasificat drept nociv, îl va elimina prin anticorpii pe care îi produce drept contrareacție la microb. Dacă, printr-o cale sau alta (de la roșul unghiilor la vaccin), introducem în organism diverși microbi, sistemul nostru imunitar învață să lupte împotriva lor într-un mod mai eficient.