Ai spart-o, o plătești, chiar dacă prețul este 300.000 $!

De: Marian Andrei / 27.04.2012, 15:30
Ai spart-o, o plătești, chiar dacă prețul este 300.000 $!
Un fotograf stângaci a reușit, în cursul unei ședințe foto, "performanța" să spargă o statuetă africană veche de 2.600 de ani.

Corice Arman, o colecționară de artă din Manhattan, a deschis ieri un proces împotriva editorilor revistei Art+Auction (Artă și Licitații), cerând o despăgubire de 300.000 de dolari pentru spargerea unei statuete nigeriene de teracotă datând din anul 618 î.e.n.

Incidentul s-a petrecut pe 12 mai anul trecut, la reședința colecționarei, atunci când un fotograf al revistei, care fotografia statueta a vrut să o mute, cu acordul proprietarei, pe alt perete. Din nefericire, fotograful a fost atât de neîndemânatic încât a reușit să o scape, statueta spărgându-se într-o mulțime de piese.

Opera de artă nigeriană, supranumită Statueta Nok, veche de 2.600 de ani

„Am fost distrusă”, a declarat colecționara, care a adăugat că a „trăit cu ea 25 de ani” și că spera să o poată „dona cândva Muzeului de Artă Africană”.

La rândul său, avocatul colecționarei a arătat că spargerea statuetei, „o operă de artă unică și de neînlocuit„, reprezintă „o pierdere pentru cultura mondială„.