Ai vrut masina in comunism, iei bani in capitalism

De: Dragos Tanase / 20.12.2007, 10:54
Ai vrut masina in comunism, iei bani in capitalism
Guvernul extinde lista deponentilor CEC care primesc despagubiri pentru conturile deschise in vederea achizitionarii de autoturisme.

Guvernul a decis, miercuri, sa extinda lista deponentilor CEC care primesc despagubiri pentru conturile deschise in vederea achizitionarii de autoturisme, astfel incat statul va despagubi toate persoanele care au constituit depozite pentru achizitionarea de masini, indiferent de marca acestora, valoarea totala a despagubirilor fiind de 759, 7 milioane lei (214,2 milioane euro).

Executivul a extins si data limita luata in calcul pentru constituirea depozitelor, astfel ca vor fi acordate despagubiri pentru depozitele constituite pana la 15 februarie 1992, data de stopare a deschiderii de conturi, si nu pana la 1 noiembrie 1990, prevazuta in prezent.

Intr-un comunicat transmis, miercuri, de Guvern se arata ca indicii statistici luati in calcul la determinarea valorii despagubirilor sunt cei ai preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica. Data limita pana la care se aplica indexarea este 31 iulie 2007.

Valoarea despagubirii a fost determinata de CEC prin indexarea de la data depunerii si pana la data de 31 iulie 2007 a sumelor din cele 37.462 de depozite existente in conturile active ce indeplinesc conditia neafectarii soldului initial, cu indicii preturilor de consum.

"Valoarea totala a despagubirilor insumeaza 759,784 milioane lei. Suma reprezentand despagubirea este asigurata de Ministerul Economiei si Finantelor prin emisiunea de titluri de stat de valoare nominala totala egala cu valoarea totala a despagubirii", se arata in comunicat.

Titlurile de stat se emit in doua transe, pe numele CEC si au scadenta la un an de la data emisiunii. Titlurile de stat emise in prima transa au ca data de emisiune 21 decembrie 2007, iar cele emise in a doua transa au ca data de emisiune 21 ianuarie 2008.

Valoarea nominala totala a primei transe a emisiunii este de 405,081 milioane lei, corespunzatoare unui numar de 19.917 deponenti, iar valoarea celei de-a doua transe este de 354,702 milioane lei, pentru 17.545 deponenti.

La data scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, Ministerul Economiei si Finantelor procedeaza la rascumpararea acestora.

Incepand cu prima zi bancara imediat urmatoare datei scadentei fiecarei emisiuni de titluri de stat, persoanele indreptatite sa primeasca despagubire se pot prezent la ghiseele CEC in vederea punerii la dispozitie a sumelor cuvenite. Pentru a intra in posesia banilor, deponentii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta in original documentele "cec cu suma limitata" si actul de identitate, actele de stare civila sau alte documente dupa caz.

Surse ministeriale au declarat agentiei Mediafax la finele lunii octombrie ca statul va despagubi toti deponentii care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) pentru achizitionarea de autoturisme, indiferent de tipul acestora, deschise pana la 15 februarie 1992, si nu pana in noiembrie 1990, iar despagubirile vor fi indexate pana la 31 iulie 2007.

Legea actuala, aprobata de Parlament in mai 2007, permite acordarea de despagubiri banesti doar pentru persoanele care au depus la CEC pana la 1 noiembrie 1990 diverse sume de bani in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia.

Despagubirile sunt egale cu suma depusa la CEC, indexata cu nivelul indicelui ratei de inflatie, calculat din data depunerii pana in ziua achitarii.

Guvernul va extinde atat categoria deponentilor care vor primi despagubiri, incluzand persoanele care au constituit depozite la CEC si pentru alte marci de autoturisme, nu doar pentru Dacia, cat si data limita luata in calcul pentru constituirea depozitelor. Vor fi acordate astfel despagubiri pentru depozitele constituite pana la 15 februarie 1992, data de stopare a deschiderii de conturi, si nu pana la 1 noiembrie 1990, prevazuta in prezen.

Data limita pana la care se aplica indexarea cu nivelul inflatiei, pentru determinarea valorii despagubirii, va fi 31 iulie 2007.

Legislatia actuala prevede ca pentru acoperirea financiara a despagubirilor sunt acordate titluri de stat cu o maturitate intre 1 si 2 ani.

Emisiunea de titluri de stat va fi lansata pe numele CEC, valoarea nominala totala a emisiunii fiind valoarea totala a despagubirii, rezultata din insumarea celor 37.460 de valori individuale.

Valoarea individuala a emisiunii de titluri de stat va fi cea a despagubirii corespunzatoare fiecaruia dintre cei 37.460 deponenti.

Scadenta va fi de un an de la data emisiunii, iar titlurile de stat nu vor fi negociabile si nici purtatoare de dobanda.

Camera Deputatilor a decis, in luna mai, ca persoanele fizice care au depus bani la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia vor fi despagubite, urmand sa primeasca in 2008 titluri de stat.