Al Di Meola

Apropo.ro / 01.09.2008, 00:00
Al Di Meola
Unul dintre cei mai de seamă virtuozi ai jazz-ului contemporan, comparabil ca tehnică cu John McLaughlin şi ca Santana cu sursă de inspiraţie, vine la Bucureşti pe 11 septembrie pentru un concert de zile mari.

Al Di Meola a fost desemnat de patru ori cel mai bun chitarist de jazz din lume, în urma unui sondaj întocmit de Guitar Player Magazine. Născut într-o familie italiană şi crescînd în New Jersey, adolescentul Al Di Meola îşi ocupa timpul luînd lecţii de chitară şi frecventînd cluburile locale de salsa. Influenţat de chitaristul de jazz Larry Coryell, Di Meola s-a înscris la colegiul de muzică Berklee din Boston, unde sesiunile-maraton de studiu l-au făcut să intre în legendă.

“Eram trei băieţi într-un spaţiu restrîns; unul exersa în cameră, unul – în baie, iar mie îmi rămînea dulapul”. De altfel, Meola rămîne tehnicianul chitarei absolut, toţi ceilalţi chitarişti fiind evaluaţi prin comparaţie cu el. La 19 ani, s-a alăturat trupei lui Chick Corea, Return to Forever, cu care a rămas timp de doi ani. De la începutul carierei solo, cînd “Land of the Midnight Sun”, “Elegant Gypsy” sau “Casino” s-au numărat printre cele mai bine vîndute albume ale unui artist instrumentist, Al Di Meola continuă să fie un deschizător de drumuri în muzică.

La capitolul arta cere sacrificii, artistul a mărturisit că motivul pentru care s-a îndepărtat de chitara electrică a fost afectarea auzului – manifestată printr-un ţiuit continuu – din vremea cînd cînta cu volumul dat la maximum. Pe de altă parte, chitara acustică nu-i agravează această stare. Pe lîngă 21 de albume, nenumărate premii (printre care trei discuri de aur) şi şase milioane de unităţi vîndute în toată lumea, artistul se laudă cu înregistrări alături de nume precum Luciano Pavarotti, Phil Collins, Santana, Jimmy Page, Stevie Wonder şi mulţi alţii.

Pe scenă alături de Al Di Meola

Amphitrion, organizatorul concertului, propune un concurs al cărui premiu e interpretarea unei melodii alături de celebrul chitarist. Doritorii, de toate vîrstele, trebuie să intre pe www.amphitrion.ro şi să posteze un filmuleţ în care interpretează o melodie din repertoriul lui Al Di Meola. Cîştigătorul va fi desemnat chiar de artist şi va urca timp de 2 minute pe scena Sălii Palatului.