Al Jarreau

Apropo.ro / 13.10.2008, 00:00
Al Jarreau
Festivalul Bucharest Masters Of Jazz este deschis de recitalul maestrului Al Jarreau, căruia pînă şi cei care nu-i sînt fani îi ştiu cel puţin o compoziţie, el semnînd melodia de generic a serialului “Maddie şi David”.

Deţinător a şapte premii Grammy, Alwyn Lopez “Al” Jarreau (12 martie 1940) este singurul cîn­tă­reţ de pe planetă care a cîştigat trofeul la trei categorii se­parate: jazz, pop şi r&b. Printre altele, acesta este renumit pentru scat singing şi abilitatea de a imita din voce chitara, bass-ul sau diverse instrumente de per­cuţie.

Fiind fiul unui vicar din Wisconsin, prima expe­rienţă muzicală a lui Jarreau a fost în corul bisericii, la vîrsta de patru ani. În timpul facultăţii, din care a ieşit cu o diplomă în psihologie, a făcut parte dintr-o trupă de amatori, Indigos, cu care dădea concerte în weekend şi în vacanţe.

S-a stabilit apoi la San Fran­cis­co, unde ziua era consilier pentru reabilitare socială, iar seara cînta într-un mic club de jazz cu un trio con­dus de George Duke. În 1967, împreună cu Julio Mar­tinez, cîntăreţ de chitară acustică, s-a îndreptat spre Los Angeles, unde apariţiile la televiziune şi recitalurile între numerele comicilor Bette Midler, Jimmy Wal­ker sau John Belushi l-au ajutat să-şi contureze o ca­rie­ră.

Succesul a venit după ce, în 1975, un pro­du­cător de la Warner Bros. Records l-a remarcat şi i-a lansat albumul de debut, “We Got By”, cu care a cîştigat pri­mul premiul Grammy. Unul dintre cele mai de succes albume a fost “Breaking’ Away” (1981), care s-a vîndut în peste un milion de exemplare. Albumele “Look To The Rainbow”, “All Fly Home”, “High Crime”, “Hea­ven and Earth” valorează fiecare cel puţin o nomina­li­zare la Grammy, iar o stea cu numele său pe Holly­wood Walk of Fame îi confirmă statutul de unul din­tre cei mai importanţi cîntăreţi din timpurile noastre.

“Moonlighting”, celebra melodie cu care începea fiecare episod al serialului “Maddie şi David” (foto stînga), cu Cybill Shepherd şi Bruce Willis în rolurile principale, e unul dintre cele mai cunoscute hituri semnate Al Jarreau

Alte legende în concert la Sala Palatului
– 24 octombrie – Monty ALexander Trio/Count Basie Orchestra
– 25 octombrie – Erik Truffaz Quintet/Dianne Reeves
– 26 octombrie – Five Peace Band – Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride, Vinnie Collaiuta, Kenny Garrett