Al-Maliki il va pedepsi pe autorul înregistrarii execuției lui Saddam

Apropo.ro / 03.01.2007, 17:04
Al-Maliki il va pedepsi pe autorul înregistrarii execuției lui Saddam
Premierul irakian Nuri al-Maliki este decis sa-l pedepseasca pe autorului înregistrarii video pirat a execuției lui Saddam Hussein, care ar putea fi un înalt responsabil din cadrul Guvernului, au declarat miercuri o serie de surse, citate de AFP. Maliki "ia foarte în serios

Premierul irakian Nuri al-Maliki este decis sa-l pedepseasca pe autorului înregistrarii video pirat a execuției lui Saddam Hussein, care ar putea fi un înalt responsabil din cadrul Guvernului, au declarat miercuri o serie de surse, citate de AFP.

Maliki „ia foarte în serios aceasta ancheta și dorește sa pedepseasca persoana responsabila, oricare ar fi aceasta”, a declarat un deputat șiit din anturajul lui Maliki, sub acoperirea anonimatului.

Premierul a dispus o ancheta oficiala pentru a determina identitatea autorului înregistrarii video și a persoanelor responsabile de difuzarea sa pe Internet.

Comisia de ancheta este formata din trei persoane, a declarat un alt deputat șiit, Sami al-Askari, apropiat al lui Maliki și martor la execuția fostului lider irakian.

Purtatorul de cuvânt și directorul operațiunilor desfașurate de Ministerul de Interne, generalul Abdel Karim Khalaf, a confirmat înființarea acestui comitet de trei persoane, care „își conduc cercetarile în mod confidențial”.

„Cel care se face responsabil de difuzarea imaginilor va fi pedepsit”, a dat asigurari generalul Khalaf.

Potrivit procurorului general de pe lânga Înaltul Tribunal Penal irakian, Munketh al-Faroon, care a participat la execuție, doar doua dintre cele 20 de persoane prezente la execuție ar fi dispus de telefoane mobile. „Amândoi sunt înalți responsabili din cadrul Guvernului”, a subliniat el marți pentru postul de televiziune al-Jazeera, refuzând totuși sa divulge identitatea acestora.

În afara de Askari, care a negat ca a filmat execuția, la spânzurarea lui Saddam a fost prezent și consilierul național pentru securitate, Muaffaq al-Rubaie, care nu a putut fi contactat miercuri pentru a comenta aceste informații.

Ambasada americana a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la condițiile execuției lui Saddam. Fostul lider s-a aflat sub custodia forțelor americane fiind predat autoritaților irakiene cu puțin înainte de execuție.

Mediafax