Alaptatul la sân versus alaptatul cu biberon

Apropo.ro / 11.08.2006, 10:58
Alaptatul la sân versus alaptatul cu biberon
Se remarca în prezent o tendința de promovare a obiceiului alaptarii la sân și totuși multe mame prefera formulele de lapte prezente în farmacii. Iata mai jos care sunt beneficiile alaptarii la sân și care sunt cele ale alaptarii cu biberonul. Alaptatul la sân

Se remarca în prezent o tendința de promovare a obiceiului alaptarii la sân și totuși multe mame prefera formulele de lapte prezente în farmacii. Iata mai jos care sunt beneficiile alaptarii la sân și care sunt cele ale alaptarii cu biberonul.

Alaptatul la sân
Imunitatea bebelușului se întarește pentru ca prin laptele matern primește anticorpi care îl ajuta în lupta cu infecțiile.

Bebelușii sufera mai puțin de tulburari intestinale, precum diaree sau constipație.

Bebelușii sunt mai protejați împotriva gastroenteritelor, diabetului, alergiilor, precum eczeme ale pielii, infecții ale urechilor sau pieptului.

Laptele matern nu trebuie sterilizat, are întotdeauna temperatura potrivita, este disponibil imediat, este ușor digerabil, conține toți nutrienții necesari bebelușilor și este…gratis.

În cazul mamelor care alapteaza, riscul de a dezvolta cancer de sân sau cancer ovarian ori de a suferi fracturi ale șoldurilor este mai scazut decât în cazul mamelor care nu alapteaza. La aceste beneficii se adauga faptul ca femeile își recapata mai repede silueta de dinainte de sarcina pentru ca alaptatul contribuie la contractarea uterului și la arderea caloriilor.

Daca totuși o mama care alapteaza întârzie sa hraneasca bebelușul, sînii se umplu cu lapte și devin dureroși. Alte mame pot suferi din cauza blocarii conductelor prin care este transportat laptele. Unele femei se pot îmbolnavi de mastita, adica inflamarea sânilor. Toate aceste tulburari sunt ușor tratabile, de exemplu mama poate schimba poziția de alaptare. Mastitele grave necesita administrarea de antibiotice.

Biberonul
Între beneficiile alaptatului artificial se numara faptul ca nu este necesar ca mama sa fie prezenta la toate mesele copilului, aceasta putând fi ajutata și de alți membri ai familiei. În timp ce bebelușul este alaptat, mama poate profita pentru a se odihni sau dormi. Trebuie menționat ca și mamele care alapteaza pot transfera laptele în biberon, dar multe femei sunt de parere ca aceasta operațiune nu este confortabila.

Mamele care își hranesc copiii cu biberonul sunt mai liniștite pentru ca pot masura cantitatea de lapte pe care îl manânca bebelușul, monitorizând mai bine creșterea în greutate a acestuia. Formulele de lapte sunt mai dificil de digerat pentru bebeluși și, de aceea, aceștia tind sa doarma mai mult.

Medicii recomanda alaptarea la sân a bebelușului în primele trei luni de viața și mai mult daca este posibil. Mamele care vor sau trebuie sa se întoarca la slujba pot continua sa alapteze bebelușii noaptea și sa-i hraneasca cu formule de lapte în timpul zilei. Formulele de lapte din farmacii nu ofera, totuși, aceeași protecție ca laptele matern.