Alcoolul ar putea proteja organismul de aparitia artritei

Apropo.ro / 20.12.2006, 09:46
Alcoolul ar putea proteja organismul de aparitia artritei
Alcoolul consumat zilnic în cantitati moderate ar putea proteja organismul împotriva artritei, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Suedia si publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza


Alcoolul consumat zilnic în cantitati moderate ar putea proteja organismul împotriva artritei, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Suedia si publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza newscientist.com.

Aceasta este concluzia preliminara a unui studiu realizat în laborator pe cobai de o echipa de la Universitatea Göteborg, Suedia, coordonata de profesorul Andrej Tarkowski.

Studii anterioare au demonstrat ca un consum moderat de alcool poate avea efecte benefice asupra sanatatii inimii.

În cadrul studiului realizat de cercetatorii suedezi, cobaii care au baut apa amestecata cu 10% alcool au prezentat cu 40% mai putine riscuri de a dezvolta artrita reumatoida autoimuna fata de cobaii care au baut doar apa. În cazul acestei boli, sistemul imunitar începe sa atace încheieturile corpului.

Oamenii de stiinta au monitorizat evolutia animalelor, carora li s-a administrat un tip de colagen pentru a provoca aparitia artritei, pe parcursul a sase saptamâni pentru a descoperi eventuale probleme aparute la încheieturi. Dupa 42 de zile toti cobaii care au baut apa au dezvoltat artrita reumatoida, în timp ce aceasta boala a aparut doar la 60% dintre cobaii care au baut apa amestecata cu alcool. De asemenea, la cobaii care au baut alcool s-a remarcat o crestere a nivelului de testosteron care are ca efect o scadere a nivelului de proteine NF-Kappa-B, ce provoaca aparitia inflamatiilor.

Cercetatorii indica faptul ca mai sunt necesare studii suplimentare pentru a explica de ce alcoolul are asemenea efecte. De asemenea, acestia au declarat ca este prea devreme pentru ca medicii sa prescrie alcool pacientilor cu artrita reumatoida autoimuna, mai ales ca un consum de alcool regulat poate provoca aparitia unor boli grave.

Artrita reumaroida este o boala cronica foarte dureroasa si care poate provoca dizabilitati. În general, pacientii primesc steroizi pentru a elimina inflamarea încheieturilor si a calma durerile, dar nu exista un tratament pentru aceasta boala.

Unele studii au indicat ca renuntarea la fumat si un consum regulat de vitamina D pot preveni instalarea bolii.

Mediafax